Читај ми!

Колико су препарати против болова безбедни

Свако од нас је барем једном у животу попио неку таблету против болова. Ситуације су различите, некада је глава, некада су зглобови, а некада су болови у стомаку, рецимо менструални. Али, шта када таблета не реагује? Да ли је безбедно узети још једну, или неки други производ?

Све о препаратима против болова, у РТС Ординацији, говорила је Соња Стојиљковић, магистра фармације из Фармацеутске коморе Србије.

Да ли су производи подељени по томе за који су бол намењени?

– Ја ћу их поделити у две велике групе. У једној групи су, искључиво, лекови на бази парацетамола и ацетилсалицилне киселине и они делују искључиво на бол и повишену температуру. Сви остали, почев од ибупрофена преко диклофенака, напроксена, нимесулида, спадају у лекове који се зову нестероидни антиимфламатори, односно нестероидни антизапаљенски лекови, што значи да они поред тог ефекта на снижавање температуре, на бол имају антизапаљенски ефекат. Свуда у организму где имате неку упалу, они ће је мало смирити, па ће самим тим опет доћи до смањења интезитета бола.

Да ли је код менструалних болова боље узети производе на бази парацетамола или на бази ибупрофена?

Постоји благо запаљење слузнице и онда ће боље деловати лекови који имају антизапаљенски ефекат. Рецимо, ту је јако битно да ти лекови углавном имају и нежељено дејство да могу појачати крварење, зато је јако битно да се код менструалног бола узме лек у ниској дози, ибупрофен обично у оним препаратима где имате менструал у називу, даје се у дози од 200 милиграма.

Постоје и препарати који у себи имају више компонената. Управо је то много важно да наши пацијенти знају зато што на тржишту Србије постоји тренутно 53 регистрована лека, а све у себи садрже парацетамол, било у комбинацији са другим лековима или самостално. Постоји 57 различитих лекова који у себи садрже ибупрофен.

Можете доћи у опасност да одете код лекара и он вам нешто пропише, а нисте му рекли да сте нешто друго пили и кажете ја сам ову таблету узео јер ме боли глава, а ову другу или ове кесице узимам када ме боли стомак, а у ствари имамо исту компоненту у тим лековима. Такође је јако важно читати и ситна слова испод назива лека јер ту пише шта је у саставу тог лека.

Шта може да се деси кад неко претера са препаратима против болова?

Ја бих почела од парацетамола јер се он сматра једним од најбезбеднијих лекова на свету, али ако предозирате парацетамол, врло лако можете да упаднете у једно стање које заиста тешко напада јетру. У Шведској су 2015. године имали идеју да парацетамол као један од најбезбеднијих лекова изместе у продају ван апотека, да га ставе у маркете и још неке објекте где нема фармацеута.

За шест месеци имали су дуплирање хоспитализација услед тровања парацетамолом и моментално су га вратили у апотеку, где му је и место, искључиво уз фармацеута, управо због онога што смо малопре причали, две таблете могу да се зову врло различито, а да садрже парацетамол, што људи не знају и не треба да знају, тиме треба да се баве стручни људи. Треба увек да се консултујете са својим лекаром или фармацеутом.

Да ли је у реду преломити таблету да смањи дозу или не?

Некада јесте, некада није. Таблете можете да ломите искључиво и само ако на њима пише таблета, уколико било шта пише испред или иза тог таблета, на пример филм таблета, таблета са продуженим ослобађањем, таблета са модификованим ослобађањем, онда ту таблету не треба да ломите, бар не на своју руку, а нарочито не ове таблете где пише са модификованим или продуженим ослобађањем, зато што је средина у желуцу јако кисела, та таблета је направљена тако да та киселина не може да уништи тај филм, јер нама та таблета из неког разлога, да би боље деловала, треба да се распадне у цревима. У сваком случају немојте делити таблете док се не договорите са фармацеутом да ли то треба да радите.

Колико треба времена да би таблете са продуженим деловањем почеле да делују?

Између један и два сата треба да та таблета почне да делује, али с обзиром да су то ретард форме, оне делују или 12 сати или неке и до 24 сата имају ту неку дужину деловања, зато јесу и конципиране тако да су за хроничне болове, јер људи са реуматоидним артритисом који имају болове мање или више константно, онда им треба нешто што ће им бар мало смањивати тај бол континуирано.

Када су акутни болови у питању, сада већ имате форме у кесицама, имате рапид таблете, које се јако брзо распадну, тако да након петнаестак минута можете имати деловање и то одлично деловање.

Постоји нови пројекат Савеза фармацеутских удружења Србије и Фармацеутске коморе Србије где постоје саветници за увођење новог лека, који су прошли додатну обуку и који са пацијентом обаве озбиљан разговор где тај нови лек упоређују са другим лековима и наговесте пацијенту која су нежељена дејства тог лека.

Колико су аспирини односно препарати ацетилсалицилне киселине безбедни и које компликације могу да се десе?

Прва ствар коју треба сви да запамте је да ацетилсалицилну киселину не дајете деци испод 16 година, због потенцијалне могућности тог неког синдрома, то је јако тешко стање које настаје много ретко, али настаје уколико дође до неке вирозе уколико дате детету ацетилсалицилну киселину. Прва и основна ствар је пре шеснаесте године никако.

Друга ствар, разлика у деловању код ацетилсалицилне киселине је искључиво доза. Када дате малу дозу, то је између 50 и 150 милиграма, код нас на тржишту су најзаступљеније 75 и 100 милиграма, то остаје искључиво на нивоу крвних судова и делује неким благим разређивањем крви, тако да ту постоји увек индикација акутног инфаркта миокарда, шлога, неког кардиоваскуларног догађаја, то су пацијенти који имају доживотно индикацију да користе овај лек.

Оног момента када попијете 300 милиграма ацетилсалицилне киселине, престаје деловање на крвне судове, она пролази крвно мождану баријеру и преко централног нервног система делује на бол и температуру.

Да ли таблета ацетилсалицилне киселине може да направи изненадно крварење?

То нису честе ситуације, нарочито не код здравих људи, али може да се деси. Прво, не смемо да је предозирамо, друго, с обзиром да и нестероидни антиимфламатори имају исто то нежељено дејство, не би требало да претерано комбинујемо, тако да у сваком случају, у неким стандардним дозама, у кратким турама не очекујемо нежељена дејства. Уколико дође до таквог ефекта који је неочекиван или необјашњив, моментално прекидамо примену лека.

недеља, 23. јун 2024.
30° C

Коментари

Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Браво
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Respekt za napisani tekst.Bravo.
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
koga je stid od lepote
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo!
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару