Читај ми!

Нова метода спасила жену оболелу о карцинома панкреаса; доктор Брацановић: Није било страха, само неизвесности

Рак панкреаса је можда најподмуклија малигна болест, веома агресивна и смртоносна. Доктор Милош Брацановић недавно је оперисао пацијенткињу оболелу од рака панкреаса методом која је први пут урађена у Србији. Карцином панкреаса је тихи убица, јер обично када се покажу симптоми болести већ је тешко излечити се, упозорава доктор Брацановић.

Хирург Ургентног центра, доктор Милош Брацановић рекао је, гостујући на РТС-у у оквиру кампање „Рак је излечив”, да је рак панкреаса тихи убица, као и да је све учесталији.

„У последњих 20 година дупло је учесталији. Сматра се да је начин живота један од разлога за стварање овог карцинома. Првенствено пушење, гојазност, дијабетес и алкохол су неки од разлога за настанак овог карцинома. Такође, генетска предиспозиција за стварање овог карцинома није занемарљива и увек треба обратити пажњу на то”, наводи доктор Брацановић.

Објашњава да рак панкреаса има ризике у одрађеном животном добу.

„Сматра се да људи између 40 година имају смањену инциденцу у стварању овог карцинома. Између 40 и 60 година нека умерена, а после 60 је нешто што је учестало, сматра се учсталим за стварање карцинома. Ми имамо пацијенте млађе животне доби, што можда раније није било, али сматрамо да је напредовала дијагностика, доступност дијагностике и ти карциноми се откривају у неком ранијем добу", поручује Брацановић.

За рак панкреаса кажу да су симптоми неспецифични, односно да врло често неко мисли да га можда боле леђа или има стомачних проблема. Доктор Брацановић истиче да се управо због тога каже да је тихи убица, као и да када покаже симптоме већ је тешко излечити се.

„Нешто што је често занемарљиво јесте бол у леђима и ти ноћни болови који се јављају и које пацијенти углавном занемарају. Јављање жутице и других симптома у одређеном делу развоја болести могу представљати неке факторе које утичу на развој, озбиљан развој болести и већ теже лечење", додаје Брацановић.

Пацијенткиња оперисана новом методом, интервенција трајала шест сати

У Србији је први пут примењена нова метода лечења, односно урађена је операција која је врло специфична. Интервенција је трајала чак шест сати, а у њој је учествовао мултидисциплинарни тим.

„Метода јесте релативно ретка, ради се о узнапредовалом карциному тела панкреаса, када он инфилтрише то главно целијачно стабло, дакле сви крвни судови који хране и јетру и желудац и слезину и панкреас. Операција јесте по томе специфична зато што се управо уз тумор део панкреаса, желудац, слезину, лимфне чворове, ваде и све те артерије и то главно стабло које васкуларизује", објаснио је Брацановић.

Напомиње да је највећи ризик за панцијеткињу после операције било то што је могло да дође до отказивања јетре.

„Ми смо то спречили неком интервентном процедуром радиолошком пре саме операције и тиме смањили проценат компликација које можда настану", додао је Брацановић.

На питање како је пацијенткиња, доктор Брацановић каже да ће њен опоравак дуго трајати.

„Наравно, она је имала јако озбиљну болест. Њен опоравак ће бити дуготрајан. Ми смо је пустили у регионални центар. Чуо сам са колегом, надам се да ће она релативно брзо на кућно лечење", додаје Брацановић.

Напомиње да такви пацијенти немају другу перспективу за лечење, као и да је таква врста интервенције била неопходна.

„Није било страха, само неизвесности"

На питање да ли је било страха пре саме интервенције, каже да није, али да неизвесности увек има.

„Страха, право да вам кажем, није било, јер страх ипак претходним радом, минулим радом, негде смањујете на минимум, неизвесност увек постоји, и то бих прво назвао неком неизвесношћу, то је нешто што можемо очекивати и са тим се носимо", каже Брацановић.

За крај истиче и шта је кључно у борби са раком панкреаса.

„Најбоља је превенција, редовне контроле и то је оно што на неки начин може да спречи или да ухватимо болест у неком раном развоју", закључује доктор Брацановић.

недеља, 19. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара