Читај ми!

Валеријана нас смирује и обећава леп, дубок сан

Корен валеријане садржи уља, естре и друга једињења која су, као активни састојци, одговорни за способност корена ове биљке да произведе умирујући ефекат на централни нервни систем.

Валеријана нас смирује и обећава леп, дубок сан Валеријана нас смирује и обећава леп, дубок сан

Назив биљке валеријана потиче од имена "Valeria" и латинског глагола "valere" што значи „бити јак, здрав". Коришћена је као лековита биљка још од времена античке Грчке и Рима. Хипократ је описао њена својства, а Гален ју је касније прописао као лек за несаницу.

Такође је коришћена као лек за епилепсију све до 19. века. Истраживачи су открили да изовалеринска киселина, хемикалија садржана у овој биљци, може спречити конвулзије, слично дејству антиконвулзивног лека – валпроинске киселине.

За бољи сан

Истраживања показују да валеријана смањује време потребно да заспите и побољшава квалитет сна, тако да, ако не можете да спавате, можда је она управо оно што тражите. За разлику од многих лекова за спавање на рецепт, валеријана има мање нежељених ефеката и много је мање вероватно да ће узроковати јутарњу поспаност.

У једној студији коју је спровео Здравствени центар Фелинге у Шведској, ефекти валеријане на лош сан били су значајни. Од учесника студије, 44 одсто је пријавило савршен сан, док је 89 одсто пријавило побољшан сан када је узимао корен валеријане. Поред тога, у овој групи учесника студије нису примећени нежељени ефекти.

Корен валеријане се често комбинује са другим седативним биљем, као што су хмељ и матичњак за лечење поремећаја спавања. Једно истраживање о деци са мањим проблемима са спавањем објављено у часопису Phytomedicine показало је да је 81 одсто деце која су узимала биљну комбинацију валеријане и матичњака изјавило да спавају много боље од оних који су узимали плацебо.

Како заправо корен валеријане помаже да тако добро спавате? Валеријана садржи хемикалију која се зове линарин, за коју се показало да има седативни ефекат. Екстракт валеријане може изазвати седацију повећањем нивоа гама-аминобутерне киселине (GABA) у вашем мозгу. GABA је инхибиторни неуротрансмитер у централном нервном систему и у довољно великим количинама може изазвати седативни ефекат, смирујући нервну активност.

Резултати in vitro студије сугеришу да екстракт валеријане може изазвати ослобађање GABA из можданих нервних завршетака, а затим је блокирати да се врати у нервне ћелије. Поред тога, валеријанска киселина инхибира ензим који уништава гама-аминобутерну киселину, што је још један начин на који валеријана може побољшати нивое ове важне киселине, и подстаћи одличан ноћни одмор.

Смањује анксиозност

Научници су открили да корен валеријане, посебно валеренска киселина, повећава количину гама-аминобутерне киселине.

Лекови као што су алпразолам и диазепам такође делују повећањем количине тог једињења у мозгу. Валеријанска киселина, валеренска киселина и валеренол садржани у екстракту корена валеријане делују као агенси против анксиозности.

Овај биљни лек – корен валеријане може имати исте ефекте против анксиозности као лекови на рецепт без штетних ефеката психотропних лекова. Важна напомена је ипак да, ако узимате друге умирујуће лекове или антидепресиве (као што су трициклични антидепресиви, попут амитриптилина или тетрацикличних антидепресива), немојте узимати валеријану у исто време. Ово се односи и на чајеве, тинктуре или екстракте у капсулама као и на све друге препарате који садрже валеријану.

петак, 05. јул 2024.
19° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару