Читај ми!

Редовним пешачењем улажемо у своје здравље

Највећи светски тренери и стручњаци кажу како је пешачење у неким случајевима много боља опција од трчања, теретане или фитнеса. Уочи Дана пешачења који се обележава у суботу 23. септембра, о добробитима које доноси ова врста физичке активности за РТС говори Исо Планић, председник Планинарског савеза Србије.

Редовним пешачењем улажемо у своје здравље Редовним пешачењем улажемо у своје здравље

Пешачење је активност која је примерена свим животним узрастима и може да се упражњава у свим годишњим добима у окружењу наших градова, наглашава гост Јутарњег програма, Исо Планић, председник Планинарског савеза Србије.

„Није то само физичка рекреација и улагање у неко ментално здравље, то је и социјализација у овом времену у којем смо све више усамљени. Пешачење суботом, недељом, у друштву, са планинарским клубовима, може само да допринесе свеукупном бољитку свих нас. Од деце до људи у позном животном добу“, истиче Планић.

Дан пешачења Планинарски савез Србије организује једном годишње. То је промотивна активност, напомиње гост Јутарњег програма, али сваког викенда планинарски клубови у Србији, поједини и три пута недељно, организују пешачке туре. Међутим, поред групног пешачења, потребно је имати континуитет и пешачити сваког дан, јер то је улагање у здравље.

„Није довољно само укључити онај бројач корака на телефону и рећи ја сам данас по кухињи или по канцеларији прешао толико и толико корака. Пешачење захтева и одређено ментално стање опуштености. Усредсређености. Пешачење је прилика и да се разговара са другима и да се једноставно човек и опусти“, додаје Планић.

Корак ближе здрављу

Дан пешачења у Србији се ове године одржава у 55 градова у организацији 74 планинарска клуба. У Србији постоји око 3.700 километара регистрованих планинарских стаза. То се све може видети на сајту Планинарског савеза Србије.

„Понекад кажем да су планинари аристократи, јер они су богати. Најважнији ресурс који човек може да има то је време, јер треба одвојити времена за планинарење. То је чињеница. Али нам планинарење много тога пружа. Када је реч о деци, треба рећи да су наше планине и та природа која нас окружује заправо најбоље опремљени кабинети које школе могу да имају. Нема боље опремљеног кабинета. Погледајте ноћно звездано небо, па можете разговарати о поезији, можете разговарати о филозофији, можете разговарати о физици. Када погледате испод себе у тло, можете разговарати о хемији, о геологији, када погледате биљке и животиње, о биологији и наравно екологији, када осмотрите грађевинске вредности које нас окружују, о историји“, сматра председник Планинарског савеза Србије, Исо Планић.

недеља, 30. јун 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару