Читај ми!

Гледање комедија поправља здравље срца, показало истраживање

Јединствено медицинско истраживање које су спровели бразилски кардиолози, показало да је код пацијената који су гледали телевизијске комедије забележено побољшање кардиоваскуларних проблема.

Гледање комедија поправља здравље срца, показало истраживање Гледање комедија поправља здравље срца, показало истраживање

Стара изрека да је „смех најбољи лек“ можда садржи елемент истине када је у питању здравље срца. Студија је показала да смех изазива ширење ткива унутар срца – и повећава проток кисеоника кроз тело.

Код пацијената са коронарним болестима који су били укључени у терапију смехом дошло је до смањења упалних процеса и побољшања стања здравља, показало је истраживање.

„Наша студија је открила да терапија смехом повећава функционални капацитет кардиоваскуларног система“, рекао је главни аутор студије, професор Марко Сафи, из болнице у Порто Алегреу у Бразилу.

Налази су представљени на годишњем састанку Европског кардиолошког друштва у Амстердаму, највећој светској конференцији за болести срца.

Ово је прва студија ове врсте коју су спровели научници како би испитали да ли терапија смехом може побољшати стање пацијената са срчаним обољењима.

У истраживању је учествовало 26 одраслих особа просечне старости 64 године, код којих је дијагностикована коронарна артеријска болест узрокована нагомилавањем плака у зидовима артерија које срце снабдевају крвљу.

Током тромесечног трајања студије, половини учесника је гледала два различита канала који емитују популарне комичне ситкоме у трајању од сат времена сваке недеље. Друга половина је гледала програме са документарним филмовима политичке тематике или о глобалном загревању.

На крају, после 12 недеља, код пацијената који су гледали комедије забележено је побољшање од 10 одсто на тесту који је мерио колико кисеоника њихово срце може да пумпа у крвоток.

Група је такође показала боље параметре и по другом критеријуму који је тестиран, а то је да су им се артерије боље шириле.

Такође, урађено им је и неколико анализа крви којима су мерени инфламаторни биомаркери, који показују колико се плака накупило у крвним судовима и да ли су људи у опасности од срчаног или можданог удара. Резултати су показали да су ови инфламаторни маркери значајно смањени у поређењу са контролном групом.

„Када пацијенти са коронарном болешћу стигну у болницу, имају високе вредности инфламаторних биомаркера“, напомиње проф. Сафи.

Упала је кључни део процеса атеросклерозе, када се плак накупља у артеријама.

„Ова студија је открила да терапија смехом може да помогне у смањењу упалних процеса и смањењу ризика од срчаног и можданог удара.“

Терапија смехом могла би да се примењује у здравственом систему код пацијената са ризиком од срчаних проблема, сматра професор.

„То не морају бити искључиво телевизијски програми – људи са срчаним обољењима могу да посећују вечери комедије или да се подстичу да што чешће уживају у забавним вечерима са пријатељима и породицом. Људи би требало да покушају да раде ствари које ће их насмејати најмање два пута недељно.”

У будућности, додаје проф. Сафи, терапија смехом би могла да помогне и у смањењу зависности од лекова.

„Смех помаже срцу јер ослобађа ендорфине, који смањују упалу и помажу срцу и крвним судовима да се опусте“, објашњава кардиолог. Такође смањује нивое хормона стреса, који оптерећују срце. Смејање помаже људима да се осећају срећније у целини, а ми знамо да када су људи срећнији, ревносније се придржавају прописане терапије.“

Професор Џејмс Лејпер, помоћник директора Британске фондације за срце, који није био укључен у истраживање, напомиње да: „Иако ова студија открива интересантне могућности у погледу смеха као терапије за коронарне болести, ово истраживање на малом узорку би морало да буде поновљено на већем узорку како би се боље разумело како терапија смехом може да помогне овим пацијентима.“

„Охрабрујуће је видети да нешто тако једноставно и широко распрострањено може бити од користи нашем здрављу, али је потребно више истраживања да би се утврдило да ли је сам смех довео до уочених побољшања и колико дуго ефекти могу да потрају.“

субота, 06. јул 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару