Читај ми!

Колико су грицкалице од „напумпаног“ пиринча заиста здраве

Ако сте некада држали дијету са мало масти, или брзу дијету која за приоритет има максимално смањење калорија, онда постоји велика шанса да су се пиринчане галете нашле у вашим колицима са намирницама у маркету. Али, да ли су пиринчане галете заиста добар избор.

Колико су грицкалице од „напумпаног“ пиринча заиста здраве Колико су грицкалице од „напумпаног“ пиринча заиста здраве

Као и многе друге куповне грицкалице, и пиринчане галете имају предности и недостатака. На пример, оне су практично упаковане и могу се понети скоро свуда, обично су без глутена, и добра су замена за калоричну храну као што је хлеб – али истовремено су углавном сиромашне хранљивим материјама и релативно богате „празним“ угљеним хидратима.

Већина пиринчаних грицкалица се прави од експандираног пиринча и/или пиринчаног брашна, и постоје врсте направљене од белог пиринча, смеђег пиринча или других врста.

Пиринач се кондензује и ставља под притисак, како би се формирао танак „колач“ који више личи на хрскави, прозрачни крекер.

Различите сорте пиринчаних колача су популарне широм света, посебно у Индији и азијским земљама, као што су Камбоџа, Индонезија, Кореја, Јапан и Кина, где се пиринач једе уз скоро сваки оброк.

У Сједињеним Државама пиринчани колачи постоје од 80-их година прошлог века, када су први пут рекламирани као савршена нискокалорична ужина за уживање уз желе, свежи сир, воће и друге преливе.

Постоји много различитих начина на које се ове грицкалице могу направити, као што је коришћење млевеног зрна пиринча, додавање других житарица и семенки у мешавину — као што су киноа, хељда или ланено семе. Најједноставније се праве коришћењем рафинисаног белог пиринча који је „напуњен“ ваздухом да би се повећао обим крекера.

Нутритивне вредности

Све у свему, пиринчани колачи имају мало калорија, али не пружају много у погледу квалитета исхране. Док неки колачи од пиринча од целог зрна могу бити пристојан извор влакана и одређених других хранљивих материја, они су углавном намирнице са мало хранљивих састојака.

Неке врсте такође могу имати релативно висок садржај шећера и соли, тако да је добра идеја да прочитате етикете са састојцима и одаберете врсту направљену од једноставних, здравих састојака.

Један обични, неслани колач од смеђег пиринча (отприлике девет грама) има око 35 калорија, 0,4 грама влакана, 0,3 грама масти, укупно 7,3 грама угљених хидрата и 0,1 грам засићених масти. Ту су и полинезасићене масти: 0,1 грам, мононезасићене масти: 0,1 грам и протеини: 0,7 грама.

Пиринчана галета садржи и мале количине натријума, селена, мангана, фосфора и магнезијума.

У предности конзумирања крекера од пиринча спада то што су махом без глутена и добра алтернатива хлебу са мање угљених хидрата/мање калорија.

Ако држите дијету са нижим садржајем угљених хидрата или једноставно желите да контролишете унос калорија и угљених хидрата, пиринчани колачи могу бити добра замена за друге угљене хидрате, као што су хлеб, пецива, омотачи, крекери, чипс и помфрит.

Пошто нису направљене од енергетски густог брашна, обично имају мање угљених хидрата и калорија од других грицкалица и сличних састојака, могуће је да могу задовољити вашу жељу за угљеним хидратима без додавања много нежељених калорија.

У поређењу са другим врстама крекера од целог зрна или хрскавог хлеба, пиринчани колачи обично имају мање влакана.

Међутим, ако их поједете неколико, посебно ако су направљене од целих житарица као што је смеђи пиринач плус семенке, оне и даље могу да обезбеде мало дијететских влакана која доприносе вашим дневним потребама.

Пиринчани крекери од целог зрна такође вас снабдевају малим до умереним количинама одређених есенцијалних хранљивих материја, као што су манган, витамини Б као што су ниацин и селен, који имају предности укључујући подржавање здравог нивоа енергије, одржавање нормалног шећера у крви, подржавање здравља костију и имуног система.

Пошто сами по себи немају неки богатији укус, осим ако не садрже додатне састојке, пиринчани колачи су разноврсни и могу се користити у разним рецептима, слатким и сланим. На пример, можете их комбиновати са авокадом и свим зачинима за пециво или нарезаним јабукама, путером од кикирикија.

Такође не захтевају кување, нису толико скупи, не морају да се држе у фрижидеру...

У разлоге које бисте могли узети у обзир а на које указују противници ових грицкалица спада и висок садржај угљених хидрата / висок гликемијски индекс.

Пиринчани колачи углавном садрже угљене хидрате, најчешће се праве од прерађеног белог пиринча који се сматра углавном извором „празних калорија“.

Иако један или два крекера неће допринети великој количини угљених хидрата у вашој исхрани, више од ове количине може бити проблем, посебно ако одаберете заслађени производ од пиринчаног колача који је направљен са додатком шећера.

Већина пиринчаних колача има високу оцену гликемијског индекса, што значи да могу прилично брзо да подигну ниво глукозе у крви.

Комбиновање са другим намирницама

Као и код сваке друге хране, на крају се све своди на то колико једете и како се уклапају у остатак ваше исхране. Пиринчани колачи су извор угљених хидрата, који могу помоћи у изградњи мишића, уз наравно, редовну физичку активност.

Да би вас колачи од пиринча заситили, што може да смањи величину порције, покушајте да их комбинујете са свежим младим сиром, туњевином.

Здраве масти као што су путер од авокада или бадема су такође добре опције за преливање пиринчаних колача, јер могу да вас дуже држе ситим.

Док одређене врсте пиринча од целог зрна (укључујући смеђи, црни и дивљи пиринач) понекад могу да обезбеде антиоксидансе, постоје докази из неких студија који указују на то да процес надувавања исцрпљује нивое неких осетљивих антиоксиданаса.

Такође, ако сте раније имали алергијску реакцију на пиринач, избегавајте да једете пиринчане колаче.

На крају, обавезно прочитајте етикете са састојцима када купујете пиринчане колаче и изаберите бренд који је направљен од препознатљивих састојака, а не са много шећера, конзерванса и адитива.

субота, 06. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару