Читај ми!

„Гимнастика за зубе“ али и превентива за срчане болести – кикирики

Кикирики (arachis hipogaea) је махунарка која потиче из Јужне Америке. Богат је протеинима, витаминима, минералима и антиоксидантима који могу утицати позитивно на наше здравље, укључујући заштиту од срчаних болести.

„Гимнастика за зубе“ али и превентива за срчане болести – кикирики „Гимнастика за зубе“ али и превентива за срчане болести – кикирики

Осим као печена или пржена грицкалица, кикирики се конзумира све чешће и у виду путера, а производи се и уље од кикирикија као и брашно. Разне намирнице, као што су десерти, колачи, слаткиши, грицкалице и сосеви не могу се замислити без кикирикија.

Кикирики је богат протеинима, мастима и разним здравим хранљивим материјама. Студије показују да може чак бити користан за губитак тежине и повезан је са смањеним ризиком од срчаних болести. Кикирики је богат мастима и велики део светских приноса ове биљке, користи се за прављење уља.

Садржај масти креће се од 44 до 56 одсто, и углавном се састоји од моно и полинезасићених масти, од којих је већина састављена од олеинске и линолне киселине.

Кикирики је и добар извор протеина. Садржај протеина креће се од 22 до 30 процената, што га чини одличним извором протеина биљног порекла.

Најзаступљенији протеини у кикирикију, арахин и конарахин, могу бити јаки алергени за неке људе, изазивајући реакције опасне по живот.

Када је реч о угљеним хидратима, у кикирикију их је мало – око 13 до 16 одсто укупне тежине.

Будући да има мало угљених хидрата и висок садржај протеина, масти и влакана, кикирики има веома низак гликемијски индекс који је заправо мера за то колико брзо угљени хидрати улазе у наш крвоток након оброка. То кикирики чини погодним за особе са дијабетесом.

Витамини и минерали

Кикирики је одличан извор различитих витамина и минерала, укључујући бакар, чији недостатак у организму може имати штетне ефекте по срце. Садржи и ниацин, познат као витамин Б3, у коији је такође повезан са смањеним ризиком од срчаних болести.

Познат као витамин Б9 или фолна киселина, такође се налази у кикикирикију, посебно је важан током трудноће. Кикирики је и солидан извор мангана и витамина Е који је снажан антиоксиданс.

Један од витамина Б, тиамин, помаже ћелијама вашег тела да претворе угљене хидрате у енергију и неопходан је за функцију срца, мишића и нервног система.

Кикирики је добар извор фосфора, минерала који игра важну улогу у расту и одржавању здравља телесних ткива.

Кикирики садржи и магнезијум. Сматра се да је он есенцијални минерал у исхрани са различитим важним функцијама, јер довољан унос магнезијума штити од срчаних болести.

Садржи разна биљна једињења. То укључује антиоксиданте, као што су кумаринска киселина и ресвератрол, као и антинутријенти попут фитинске киселине.

Кикирики је широко проучаван у погледу одржавања телесне тежине. Упркос томе што има висок садржај масти и калорија, чини се да кикирики не доприноси повећању телесне тежине, пише healthline.com.

Опсервационе студије су показале да конзумација кикирикија може помоћи у одржавању здраве тежине и смањењу ризика од гојазности. Све ове студије су опсервацијске, што значи да не могу доказати узрочност. Међутим, једна мала, шестомесечна студија на здравим женама сугерише да, када су други извори масти у исхрани са ниским садржајем масти били замењени кикирикијем, оне су у том периоду изгубиле три килограма.

Друга студија је открила да када се око 90 грама кикирикија додало дневној исхрани здравих одраслих особа током осам недеља, они нису добили на тежини – колико се очекивало.

Различити фактори заправи чине кикирики храном која утиче на губитак тежине.

Кикирики смањује унос хране тако што узрокује ситост у већој мери него друге уобичајене грицкалице, као што су рецимо колачи од пиринча.

Такође, када се цела зрна кикирикија не жваћу довољно добро, део њих може проћи кроз ваш систем за варење, а да се не апсорбује.

Висок садржај протеина и мононезасићених масти у кикирикију може повећати сагоревање калорија, а кикирики је извор нерастворљивих дијететских влакана, што је повезано са смањеним ризиком од дебљања.

Друге здравствене предности кикирикија

Осим што је као храна погодан за губитак тежине, кикирики је повезан са неколико других здравствених предности.

Болест срца је један од водећих узрока смрти широм света. Опсервацијске студије показују да једење кикирикија, као и других врста орашастих плодова, може заштитити од срчаних болести. Те предности су вероватно резултат различитих фактора.

Кикирики садржи бројне хранљиве материје које су здраве за срце.То укључује магнезијум, ниацин, бакар, олеинску киселину и вишеструке антиоксиданте, као што је ресвератрол.

Камен у жучи погађа отприлике 10 до 25 одсто одраслих у Сједињеним Државама, а две опсервационе студије сугеришу да честа конзумација кикирикија може смањити ризик од камена у жучи и код мушкараца и код жена.

Постоји и неколико лоших страна кикирикија, укључујући потенцијалну контаминацију афлатоксином и тешке алергијске реакције.

Пошто је богата мастима, ова махунарка је висококалорична намирница и не треба је јести превише.

субота, 06. јул 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару