Читај ми!

Чипс и помфрит нису здрава храна, акриламид је само један од разлога

Вест о недозвољеној количини супстанце у чипсу произведеном у Србији у жижу јавности поставио је акриламид и производе од кромпира. Чипс и помфрит не спадају у здраву храну, али постоје начини се настанак штетних материја смањи.

Пре неколико дана из продаје је повучена серија чипса због недозвољене количине акриламида. Ова супстанца налази се у многим намирницама које свакодневно користимо.

Акриламид је материја која настаје нормално приликом пржења кромпира, али такође и термичком обрадом других скробних намирница као што на пример хлеб или тост хлеб када се запече, када се праве бисквити, медењаци, кекси. Има га чак и у кафи.

То је материја која настаје природно због хемијских реакција које се дешавају између аминокиселина, аспарагина и шећера. Студије на животињама показале су да је канцерогена у већим концентрацијама. Ми знамо да има доста разлога за избегавање чипса и акриламид се нормално налази у чипсу, али у случају где је тај чипс повучен, односно уништен на лицу места, била је прекомерна концентрација акриламида, вероватно због грешке произвођача“, објашњава Светлана Станишић, стручњак за исхрану.

Концентрација ове материје варира у зависности од намирнице, односно од тога какав кромпир користимо.

Произвођачи треба, у складу са добром произвођачком праксом, да се труде да минимизирају садржај акриламида. То значи да користе кромпир који нема много шећера, дакле сировина треба да буде адекватна, да се чува на преко 6 степени, то се исто препоручује људима код куће, затим да се не прекорачује температура од 168 степени приликом прављења чипса, односно помфрита, дакле да не загори, да се не пресуши, да не буде влага испод једног процента. Али исто кад код куће спремамо, не сме бити црних тачкица на кромпиру и црних поља. Добро је да исперемо у води исечен кромпир пре пржења или печења да бисмо спрали те угљене хидрате“, каже Светлана Станишић.

Помфрит и чипс не спадају у здраву храну

Неко би рекао од једне кестенце чипса неће вам ништа бити. Међутим, чипс има много више ствари у себи због којих је лош. Можемо рећи да је једна, ако не и најлошија намирница у исхрани. Чипс и помфрит“, наводи гошћа Београдске хронике.

Према њеним речима, више је разлога због чега су чипс и помфрит озлоглашени – со подиже крвни притисак, додају се појачивачи укуса, уље чини чак 40-50 одсто масе које има канцерогене материје, а и подиже ниво холестерола у крви, утиче на срце и крвне судове.

То уље у фритезама се не мења скоро никад јер фритезе имају од 50-70 и више литара. И у ресторанима који су добри те ствари из дубоког уља пржене су у уљу које се хиљаду пута загревало и хладило и на крају, као јагодица на шлаг, дође тај акриламид који је канцероген“, објашњава Станишићева.

Као велики проблем Светлана Станишић издваја то што чипс представља саставни део једног начина живота који на крају доводи до разбољевања.

„Дакле своје хроничне болести које имамо, кардиоваскуларне, рак и друге масовне незаразне болести су везане доста за животни стил. А чипс знамо да иде са седењем испред телевизора, са уживањем, на пример у алкохолу“, наглашава Станишићева додајући да су то најчешће особе које не једу доста свежег воћа и поврћа.

Антиоксиданси из сировог воћа и поврћа или куване хране са салатама били могли би, али само делимично да неутралишу дејство неких канцерогених материја.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 29. јун 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару