Читај ми!

Шта је акриламид пронађен у чипсу – зашто је опасан и где га све има

Акриламид, пронађен у чипсу произведеном у Србији, је канцерогена супстанца која настаје током термичке обраде хране која садржи скроб на високим температурама. Поред хране, има га и у индустријским производима, па чак и у дуванском диму. У ЕУ упозоравају на висок здрвствени утицај акриламидa, па се препоручује опрезан и ограничен унос производа с тим једињењем у организам.

Да се у чипсу са укусом паприке произведеном у Србији налази повишени ниво акриламида стигло је упозорење из РАСФФ, система Европске уније за брзо обавештавање о безбедности хране.

У научном дефинисању, акриламид је органско једињење, које садржи три атома угљеника и има молекулску масу од 71,078 Da.

Настаје од шећера и аминокиселина, највише од аспарагина, којих природно има у многим намирницама.

Реч је канцерогеном супстанци која настаје у хемијским реакцијама на високим температурама. Настаје током термичке обраде хране која садржи скроб на високим температурама, било да се ради о кувању или печењу.

Ниво тог једињења је висок када се храна спрема на дуго спрема на температурама изнад 150 степени Целзијуса. 

Међутим, иако се ствара у домаћинству током пржења или печења хране, присутан је и у производњи пластике, папира и лепкова, због чега се догађау и честа тровања радника. 

Има га у многим индустријским производима, па и у дуванском диму. 

Упозорење на здравствени ризик

Европска агенција за безбедност хране (ЕФСА) је још 2015. године, упозорила је да акриламид у храни јавни здравствени проблем и да  потенцијално повећава ризик од развоја карцинома свих старосних доба.

У ЕУ је године 2018. ступила на снагу уредба која је ограничила акриламид у храни у ЕУ.

Стручњаци упозоравају да је акриламидa има у већим количинама у кафи, чипсу и кромпирићима, кексу и крекерима, али га има и у житарицама и пекарским производима.

Како се наводи, присутан је и у сувом воћу, црним маслинама, печеном поврћу, а садрже га и одређени пржени орашасти плодови, па чак и храна за бебе. 

Препорука је да би требало смањити његов унос у организам. У почетку изазива проблеме са нервним системом, али су многе студије указале и на везу акриламидa сa болестима тумора.

понедељак, 18. новембар 2024.
5° C

Коментари

Bravo
Шта је све (не)дозвољено да се једе када имате повишен холестерол
Krusevac
Преминуо новинар Драган Бабић
Omiljeni režiser
Луис Буњуел – редитељ који нам је показао да ово није најбољи од свих могућих светова
Posle toliko vremena..
Репер Диди најбогатији међу славнима, Ђоковић на 68. месту
Zdravlje
Редовно коришћење аспирина узрокује хиљаде смрти годишње