Читај ми!

Грозница Западног Нила, август најризичнији

После обилних киша долази сунце, али и комарци. Које болести преносе ови инсекти? Када после уједа и свраба оток не пролази, да ли су то знаци за посету лекару?

Због обилних падавина на простору Европе, популација комараца који не спадају у аутохтоне врсте све је већа, као и ризик од заражавања болестима које ови инсекти преносе.

 

„То су две врсте, онај чувени азијски тиграсти комарац о коме се доста прича, и још једна врста, азијски комарац из жбуња или Aedes japonicus. Оно што је карактеристично за ове интродуковане врсте комараца је да су оне изузетно прилагодљиве. Зато су и успели тако да се прошире.Они прилагођавају свој животни циклус и неке своје особине станишту на које долазе. Јесу отпорнији и јесу агресивнији“, рекла је др Снежана Томановић,Институт за медицинска истраживања.

„Комарци могу преносити различите болести, углавном вирусне етиологије. У нашој средини, једина болест која је забележена, (а коју преносе комарци), за сада је грозница Западног Нила, али поред ове болести постоје и друге, као што су Денга, Чикунгуња, Усуту вирус, Маларија, истакла је др Славица Марић, Градски завод за јавно здравље,

Грозница Западног Нила је инфекција која се на нашим просторима први пут појавила 2012. године. У 80 одсто случајева протиче асимптоматски, око 19 процената заражених има симптоме попут грипа, који трају неколико дана. Мање од један одсто оболелих има тежу клиничку слику... од менингитиса, енцефалитиса, до парализе.

„Када говоримо о подацима за Београд, веће епидемије су регистроване 2013. године, 2018. године и претходна година је такође била епидемијска година по питању овог обољења. На територији Београда је претходне године је регистровано 97 потврђених случајева (оболевања од грознице Западног Нила“, рекла је др Славица Марић, Градски завод за јавно здравље.

Највише заражених људи, али и животиња је у августу. Псима и мачкама прети срчани црв, паразит који је из Италије у Војводину стигао са ловапчким псима.

„Пси који су инфицирани, без обзира, ако њихову крв узмемо и дамо псу који је здрав - здрав пас се неће разболети. У свему овоме нам је неопходан комарац који у својој пљувачној жлезди, приликом узимања крви, просто активира ту ларву коју је случајно узео. Срчани црв нажалост, паразитира у крвотоку који се налази у самим плућима, односно у крвном суду који из десне коморе води крв у плућа, где би крв требало да иде на оксигенацију“, истакао је проф. др Предраг Степановић, Ветеринарски факултет Универзитета у Београду,

Сузбијање комараца, раније се вршило запрашивањем из ваздуха, данас са земље. Упоредо са тим ради се на читавом низу иновативних метода, а једна од њих је стерилисање мужјака гама или рендгенским зрацима.

недеља, 07. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару