Читај ми!

Како да нам убоди инсеката не покваре лето

Дуга изложеност сунчевим зрацима, убоди инсеката и алергијске реакције често знају да покваре одмор. Како да се заштитимо, а када је неопходно да се јавимо лекару, објашњава др Жикица Јовичић, алерголог и имунолог Клиничког центра Србије.

Пре неколико дана жена из околине Чачка је преминула од убода стршљена, а гост Јутарњег програма, др Жикица Јовичић, напомиње да је врло важно да знамо да ли смо алергични на отров ових инсеката, и ако јесмо, да са собом обавезно имамо лекове који помажу у тим ситуацијама, а често спасавају и живот.

„То су познати епипен и панопен, пацијенти који су преосетљиви на убоде инсеката знају о чему говорим. Друге, неке заштитне мере могу да подразумевају смањење ризика у контакту са инсектима. Што се тиче дама, да не носе цветне хаљине, да не носе тешке парфеме, воћне поготово, које могу да привлаче инсекте. Онда да не оставе незаштићено нешто где може да слети инсект, као што су остаци хране, као што је, рецимо, неки сок или тако нешто“, саветује др Јовичић.

Поред тога, уколико знамо да смо преосетљиви, у природу не треба ићи сам већ са неким ко би могао да нам пружи прву помоћ. У сваком случају, уколико ипак дође до убода, пацијенти треба да се хитно јаве у надлежну службу хитне помоћи, јер морају имати у виду да антихистаминици код системских реакција организма нису довољни, истиче алерголог.

„Уколико је пацијент имао системску реакцију, постоји врло велика шанса да поново има системску реакцију. И уколико има локалну реакцију, постоји шанса од неких 15 до 20 посто да приликом следећег убода добије системску реакцију“, додаје др Јовичић.

Шта изазива алергијску реакцију

Веном инсеката у себи садржи бројне ензиме које покрећу читаву серију реакција које могу да буду алергијске и могу да буду псеудоалергијске. Уколико дође до убода више инсекат, негде 15 или 20, јављају се токсичне реакције, наводи алерголог.

„Доза, односно количина венома, рецимо пчеле, која је довољна да усмрти човека је варијабилна од онога што се процењује, али се процењује да су неке бројке око 500, значи акцидентално уколико би човек налетео на неку кошницу или на неки рој пчела који би био превише агресиван.“

Углавном као последица убода инсекта врло брзо долази до појаве отока и црвенила, а код убода стршљена се јавља изразито јак бол. Међутим, уколико се појави било који други симптома – генерализовани свраб коже, промене по кожи, промена боје гласа, оток усана, капака – то су већ алармантни симтоми, наглашава др Јовичић. У најтежим ситуацијама се јавља отежано дисање, долази до пада крвног притиска, несвестице, вртоглавице, чак и губитка свести.

Било би добро да пацијенти који знају да су алергични на убод инсеката са собом имају неки документ, картицу или наруквицу на којој постоји ознака да су преосетљиви, како би акцидентално они који пружају прву помоћ имали могућност да адекватно реагују.

Алергијске реакције код деце

Деца, посебно она која имају светлији тен, често након времена проведеног у природи, имају црвене печате на кожи. Доктор Јовичић напомиње да је у питању пре реакција на сунчеве зраке, него убоди инсеката.

„Убоди инсеката нису толико чести. Дешава се, на срећу, по неколико пута у животу. И мала је шанса да имају мултипле убоде инсеката, поготово оса, пчела и стршљенова. Све у свему, ако нико није налетио на неко гнездо, ако нико није био нападнут од стране инсеката, то ће пре бити нешто друго. И у суштини, те реакције на сунце су много мање, другачије су по квалитету, обично нису увећане. Додуше, постоји и алергија на сунце, али то је јако, јако ретка болест, тако да пре ће бити нека друга асоцијација“, додаје доктор.

Амброзија све раније почиње да цвета

Очигледно са све топлијим временом долази до тога да је сезона цветања амброзије све дужа, као и других алергијских биљака. Амброзија је већ ушла у средњу концентрацију полена, тако да се пацијентима који су преосетљиви саветује да већ почну са узимањем терапије.

Осим поленских алергија, последњих дана се јавља и вазомоторни ринитис који изазивају нагле температурне промене, односно улазак са велике врућине у климатизоване просторе, и обрнуто, истиче др Жикица Јовичић, алеголог и имунолог.

понедељак, 01. јул 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару