Читај ми!

Временска клацкалица и здравље срца – које симптоме не смемо да занемаримо

Временске непогоде, као и јак прелаз на велике врућине, тешко подносе и потпуно здрави људи, а они са хроничним болестима, саветују лекари – морају озбиљно да се припазе.

Вртоглавица, мучнина и бол у грудима, само су неки симптоми због којих су пацијенти ових дана тражили помоћ лекара Ургентног центра. У последња 24 часа регистровано је око 150 прегледа.

„Најчешћи симптоми су типа малаксалости, гушења, ниског притиска, честе вртоглавице и несвестице, бол у грудима, односно инфаркт срца, то је сезонски, нешто што је апсолутно сваки дан присутно“, рекао је кардиолог Ургентног центра професор др Предраг Митровић.

Број пацијената који се жале на промене крвног притиска се иначе смањио, али, претходних дана, током великих промена временских прилика, лекари ипак бележе веће осцилације крвног притиска код пацијената.

„Кад је дошло топло време, дешава се оно што се дешава сваке сезоне, крвни судови се шире због топлоте, и долази до снижења крвног притиска. Хронични болесници који узимају лекове, знају то некада и сами да регулишу, смање дозе лекова, али има оних који то не знају, а има и пацијената који то први пут доживљавају, који су затечени таквом реакцијом, тако да сада имамо ту сезонску варијацију крвног притиска која није везана за оно време када се мења сваки дан“, додао је професор Митровић.

Каже да су инфаркти присутни у броју од десет до 15 дневно, и то обично код хроничних болесника.

„Сад имамо мање оних који не знају да имају коронарну болест, са стабилизацијом временских прилика, стабилизују се и та нека изненађења када је срце у питању, али тај број је стандардан, и није повећан“, каже проф. др Митровић.

Наводи да случајева гушења, услед повишене температуре, има више, и да људи некада не знају да ли је то стање због самог времена или је то заиста због неке болести: „Хронични болесници знају кад је гушење због срца или неке друге болести, али у сваком случају, сви долазе код нас“.

Наредних дана, прогнозе кажу да нас опет очекују кише.

„Сада ће поново, крвни притисак, када буде у петак наоблачење, као што су рекли, имаћемо поново скок снижења крвног притиска, вратићемо се на оно што је пило пре 10 до 15 дана, али у сваком случају саветујемо пацијентима да узимају терапију и да, када дођу те промене времена поново, остану у кући колико могу, да климатизују своје просторије, да уносе течност, што је јако битно када је оваква температура“, рекао је саговорник РТС-а из Ургентног центра.

Упозорава да „неке ствари не смемо да занемаримо“, као што су малаксалост, гушење, бол у грудима и бол у врату који се шири ка раменима, када се обавезно треба јавити лекару.

недеља, 07. јул 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару