Читај ми!

Светски дан без дуванског дима - симптоми рака плућа нису специфични, трећина Срба пушачи

Иако је одговоран за смрт осам милиона људи годишње, у свету га свакодневно конзумира готово милијарду и по људи. У Србији га сваког дана користи трећина становника, а годишње од последица његове изложености превремено умре 15.000 људи. У питању је дуван.

На Светски дан без дуванског дима – поново упозоравајући подаци: Годишње од рака плућа у Србији оболи близу 7.000 људи, а 5.000 премине. У Клиници за пулмологију Клиничког центра Србије сваке године се прегледа више од 50.000 пацијената, од чега се пет хиљада хоспитализује.

„Сваки трећи пацијент који уђе у нашу установу се дијагностикује, или лечи од рака плућа. Велики јавно здравствени проблем, не само за пулмологе, него уопште, за цео здравствени систем“, рекао је за РТС др Михаило Стјепановић, директор Клинике за пулмологију Клиничког центра Србије, и додао да су од тог броја – 90 одсто пушачи.

Објашњава да практично нема органа код човека на који негативно не делује дувански дим, од коже, преко неуролошког система, до срца.

У Европи, Србија је на другом месту по степену конзумирања дувана, али и по смртности од рака плућа.

„Клиника за пулмологију је доста унапредила у смислу брзе дијагностике, ту је набавка нове опреме, скенера, имамо довољно бронхоскопа, и трудимо се да пацијент, кад уђе код нас, за пар дана добије дијагнозу. Велики је проблем што се рак плућа касно открива“, каже др Стјепановић, наглашавајући да симптоми нису специфични, па се људи касно јаве лекару, што доводи до мало терапијских опција које су на располагању.

Каже да сви који имају више од 50 година а пушачи су, треба да ураде макар радиографију грудног коша једном годишње.

Када је реч о најновијим лековима којима се третира рак плућа,посебно у каснијим фазама, тренутно је преко 700 пацијената на иновативним терапијама.

„Не само да смо успели да преведемо болест у хроничну, метастатску болест, значи то су пацијенти који су већ имали удаљене метастазе, који су добили нови лек и који живе дуже од пет година. Раније смо о раку плућа учили као о болести која има преживљавање од неколико месеци. Захваљујући новим терапијама - причамо о хроничној болести и не само то, доста се променио и квалитет живота пацијената“, рекао је др Михаило Стјепановић, директор Клинике за пулмологију Клиничког центра Србије.

У плану је повећање броја пацијената који ће бити на иновативним терапијама.

Институт за јавно здравље „Др Милан Јовановић Батут“ радио је уочи Дана без дуванског дима ново истраживање које је обухватило децу петих и седмих разреда основне школе и првих разреда средњих школа.

Прелазак из основне у средњу школу је дефинитивно период када је уочен раст учесталости конзумирања дувана, рекла је др Биљана Килибарда, шеф Канцеларије за превенцију пушења при Институту.

„Смањена је учесталост пушења наргила, али истовремено су се појавили нови изазови у контроли дувана, а ту пре свега мислим на електронске цигарете, које је пробало бар једном у животу 30 одсто ученика првих разреда средње школе, и такође веома забрињавајући податак о коме се и раније комуницирало - то је употреба дувана за оралну употребу, коју је користио сваки десети дечак првих разреда“, додала је Килибарда.

Стјепановић се осврнуо на тренд коришћења електронских цигарета међу младима, и рекао да су штетне и „обичне“ и електронске цигарете.

Говорећи о законским решењима по питању забрана пушења, рекао је да би, као пулмолог, више волео да се се ради на подизању свести о штетности дувана.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво