Читај ми!

На шта све утиче серотонин и шта се дешава ако га нема довољно

Серотонин игра важну улогу у скоро свим функцијама у људском телу. Од емоција до варења и моторичких вештина, ова моћна хемикалија утиче на многе аспекте живота. Шта се препоручује када ниво серотонина није у референтним оквирима?

На шта све утиче серотонин и шта се дешава ако га нема довољно На шта све утиче серотонин и шта се дешава ако га нема довољно

Рецептори серотонина се налазе у целом мозгу, где функционишу и шаљу поруке из једне области у другу, али већина серотонина у људском телу се заправо налази у цревима, где утиче на бројне биолошке процесе, укључујући варење, апетит, метаболизам, расположење и памћење.

Као неуротрансмитер, серотонин контролише нервну активност и игра улогу у широком спектру неуропсихолошких процеса.

Само два процента серотонина у телу налази се у мозгу, а 95 процената се производи у цревима. У мозгу, као неуротрансмитер, шаље хемијске поруке или сигнале како би регулисао моторичку функцију, перцепцију бола, апетит...

Расположење и памћење

Студије показују да је низак ниво серотонина у мозгу повезан са лошом меморијом и депресивним расположењем. Такође знамо да је, осим серотонина, и триптофан задужен за расположење и когнитивно здравље.

Истраживачи су успели да истраже и покажу улогу серотонина у јављању депресије истражујући ефекте снижавања нивоа триптофана у исхрани, што доводи до снижавања нивоа серотонина у мозгу.

Регулација варења

Деведесет пет процената серотонина у телу се производи у цревима, пише портал draxe.com.

Истраживања показују да ова хемикалија игра улогу у покретима црева и код упалних процеса у цревима.

Ублажавање бола

Студија објављена у часопису Pain Research and Treatment открила је да постоји обрнута корелација између нивоа постоперативног бола код пацијената са хроничним болом у доњем делу леђа, и нивоа серотонина.

Друга студија је открила да су, када су здрави добровољци били подвргнути акутном смањењу триптофана, искусили значајно смањен праг бола и толеранцију.

Згрушавање крви

Потребно нам је довољно серотонина да подстакне згрушавање крви. Ова хемикалија се ослобађа у крвним плочицама како би помогла при зарастању рана. Осим тога, ради на сужавању ситних артерија тако да формирају крвне угрушке.

Иако ова корист од серотонина помаже у процесу зарастања, постоје и докази да превише серотонина може довести до крвних угрушака који доприносе болестима срца, тако да је важно остати у границама нормале да бисте спречили нежељене ефекте.

Зарастање рана

Студија објављена у International Journal of Molecular Sciences открила је да серотонин делује као потенцијална терапија за побољшање зарастања рана на кожи код пацијената са опекотинама.

Истраживачи су открили да је серотонин значајно убрзао покретљивост ћелија и побољшао процес зарастања рана.

Симптоми и узроци недостатка

Истраживања показују да је поремећена функција серотонина повезана са психијатријским поремећајима, међу којима су: депресија, анксиозност, компулзивно понашање, агресија, булимија, хиперактивност код деце…

Симптоми ниског серотонина укључују и следећа стања: нападе панике, промене у спавању и апетиту, хронични бол, лоше памћење, главобоље, проблеме са варењем, раздражљивост.

Истраживачи не знају са сигурношћу шта узрокује недостатак серотонина, али то може бити због генетике, лоше исхране и начина живота.

Ако се борите са хроничним стресом или сте изложени токсичним супстанцама, попут тешких метала или пестицида, можда ћете бити изложени већем ризику од ниског нивоа серотонина. Други узроци могу укључивати недостатак сунчеве светлости и узимање одређених лекова током дужег временског периода.

Како лечити недостатак

Постоје природне намирнице и појачивачи серотонина који могу повећати његов ниво без потребе за фармацеутским лековима.

Антиинфламаторна храна

Неке од најбољих намирница које су добре за баланс у нивоу серотонина су лосос, јаја, лиснато поврће, орашасти плодови и свеже поврће.

Да би се повећале добре бактерије у цревима, пробиотичка храна је такође корисна. Пијење кефира, пробиотичког јогурта и јабуковог сирћета помажу у побољшању здравља црева.

Здраве масти, које се налазе у намирницама као што су авокадо, кокосово уље, екстра девичанско маслиново уље, такође помажу у смањењу упала и подстичу природну производњу серотонина.

Вежбање и Сунце

Истраживања показују да вежба има благотворно дејство на функцију мозга, јер повољно утиче на неуротрансмитере допамин, серотонин и норадреналин.

Неуротрансмитер серотонина се не производи правилно ако нема довољно сунчеве светлости. Истраживања сугеришу да заправо постоји директна веза између сунчеве светлости и производње серотонина.

Верује се да излагање сунчевој светлости покреће мозак да ослободи ову хемикалију.

Триптофан

Истраживање објављено у часопису Nutrients показује да смањени унос триптофана може довести до значајног смањења одређених можданих активности које подстичу срећу.

Према студији, пацијенти често успевају да смање негативне симптоме везане за поремећаје расположења, зависности или хормонске проблеме када узимају шест грама Л-триптофана дневно. Показало се да узимање ове количине триптофана сваки дан током неколико месеци смањује промене расположења, раздражљивост, напетост и немир.

Пет-ХТП, или 5-хидрокситриптофан, је аминокиселина коју тело природно производи. Користи се за производњу серотонина, због чега се суплементи 5-ХТП често користе за побољшање расположења и смањење симптома депресије.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво