Расол помаже код мамурлука, шта још може да уклони последице злоупотребе алкохола

Алкохол није здрав, а многи пију иако су свесни чињенице да тиме штете себи. Међутим, има оних који то раде ретко, када је прослава или када је повод  да се нечему наздрави. Када прослава прође, многе боли глава, осећају се лоше и имају мамурлук. Шта се може урадити да се мамурлук спречи и што боље превазиђе, за „РТС ординацију" говорила је Сашка Божић, магистар фармације. 

Многа истраживања последњих година говоре о штетности конзумирања алкохола. О последицама већина не размишља док не наступи мамурлук или озбиљнији здравствени проблем. У мањим количинама може нас опустити, али у већим количинама алкохол може утицати на централни нервни систем и изазвати тровање алкохолом.

На питање о томе шта је умереност када је алкохол у питању, и како да знамо да нисмо претерали, магистар фармације Сашка Божић каже: „По најновијим истраживањима, најбезбедније је да се конзумира једно до два алкохолна пића месечно. То је без ризика по здравље за већину људи.“

„Постоје људи који имају различит број ензима који прерађују алкохол, то је кад се неки људи зацрвене док пију или осећају одмах мучнину. Код њих је проблем што имају мањак ензима или имају неку другу варијацију тог ензима који прерађује алкохол“, додала је фармацеуткиња која истиче и да баш ти људи лошије подносе алкохолна пића.

Важно је знати и на које органе алкохол утиче и која количина може да оштети јетру или неки други орган. 

„Алкохол је једна од ретких супстанци која може да уђе у сваку ћелију веома брзо. Ако се уноси на празан стомак, онда може за пет до десет минута да прође у све ћелије у нашем телу. Када се алкохол уноси на празан стомак буквално се ресорбује и прелази у крвоток за пет до десет минута. Пре алкохола би требало да се поједе нешто, оброк треба да има и масти и протеине и угљене хидрате како би се успорио прелазак алкохола у крвоток", рекла је Божићева.

Kоја је врста алкохола најштетнија

„Пића која су обојена више штете јер поред алкохола садрже и доста нечистоћа и шећера", каже Божићева и додаје да треба избегавати коктеле и друга обојена пића, као и да је црно вино штетније од белог, тачније да теже пада јетри.  

На питање да ли неки фармацеутски производи могу да спрече мамурлук, одговара:

„То ништа није доказано, не може да се реши нешто што је већ настало. Можда је боље да се људи фокусирају на то да поједу нешто и да током изласка бирају нека квалитетнија пића. Газирана пића нису добар избор уз алкохол јер онда алкохол много брже прелази у крвоток и касније доводи до тежег мамурлука.“

Фармацеуткиња је прокоментарисала конзумирање активног угља, зеолита и пробиотика са циљем да се спречи или ублажи мамурлук. Како је рекла, у оваквим ситуацијама, једино пробиотик може да помогне јер алкохол утиче на цревну флору. Активни угаљ и зеолит, када је у питању мамурлук, не могу помоћи јер не апсорбују алкохол.

„Пробиотик може да се користи и пре и после конзумирања алкохола. Ако неко не жели може да користи јогурт, то је нека боља варијанта, као и кефир и кисели купус“, истиче Божићева.

Народни лек за мамурлук – расол

„Наш традиционални лек може да помогне зато што је богат електролитима и витамином Це“, рекла је фармацеуткиња и додала да и ђумбир може бити од помоћи против мучнине. 

Сашка Божић је посаветовала да се пре конзумирања алкохола узме мултивитамински комплекс у коме би требало да буде Це-витамин, фолна киселина и витамини Бе комплекса. 

Говорила је и о томе шта ваља чинити када имамо главобољу након изласка и да ли тада смемо да попијемо неки лек.

„Не би требало ништа, јетра је већ оптерећена елиминацијом алкохола. Не би требао да се користи парацетамол, иако је у већини случајева безбедан, у овом случају није. Не препоручујем, то зависи од особе, али могу да се користе лекови из групе нестероидних антиинфламаторних лекова ибупрофен или ацетилсалицилна киселина".

Фармацеуткиња је навела да само у случајевима када се алкохол конзумира умерено, а то је једном до два пута месечно, редовна терапија се може узети након два до три сата. У свим осталим случајевима то зависи од терапије, врсте болести и других фактора. 

Савети о томе како се понашати дан након конзумирања алкохола

„Доручак је најважнији, јаја су одличан доручак зато што су богата цистеином, то је аминокиселина која спречава мучнину и повраћање”, посаветовала је гошћа РТС Ординације и додала да је пожељно узети мултивитамински комплекс и повећати унос воде.

„Вода је најважнија и пре, и током, и након конзумације алкохола, ту је препорука да на једну чашу алкохола иде једна до две чаше воде”, закључила је за РТС ординацију мр Сашка Божић.

петак, 02. август 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару