Офталмолог упозорава: Честа употреба одређених капи за очи може изазвати катаракту

Катаракта је замућење природног сочива у оку, некада то стање може бити озбиљно, а некада готово неприметно. О том здравственом проблему, за „РТС ординацију" говорила је доц. др Тања Калезић, офталмолог са Клинике за очне болести Универзитетског клиничког центра Србије. 

Симптоми као што су замагљен вид и смањена оштрина вида некада могу упућивати на катаракту. Ова офталмолошка дијагноза представља један од најчешћих проблема које лекар може констатовати приликом прегледа. Добра вест је да се катаракта успешно и трајно лечи.

Шта је заправо катаракта? Да ли она погађа дубље структуре ока или је на површинском делу?

„Катаракта је замућење нашег природног сочива, али не значи да је то и одмах пацијент кога бисмо морали да оперишемо. Замућење сочива које се налази унутар ока, није животно угрожавајуће, већ је нешто што можемо изузетно брзо, ефикасно и у потпуности да одстранимо како бисмо побољшали и направили идеалну формацију вида за пацијента", рекла је др Калезић. 

Ко је у ризику да добије катаракту

Ризици за настанак катаракте су године, али и болести. Уколико пацијенти имају неке системске болести где користе веће дозе на дуги временски период кортикостероиде, на тај начин изазива се један од фактора ризика за настанак катаракте. То су аутоимуне болести, код реуматоидног артритиса, системског лупуса. Исто тако, код пацијента који имају дијабетес може настати каснија катаракта.

Др Тања Калезић говорила је и о капима које се користе код алергија: „Доказано је да ће кумулативна доза од 700 кортикостероидних капи направити катаракту."

Најчешћи симптоми катаракте

„Почетни симптоми би били да човек види нејасније. На даљину ће то пре приметити,  а ми самом операцијом катаракте регулишемо вид на даљину. Пад вида је оно што пацијенте доводи код офталмолога. Пацијенти одлажу, мисле проћи ће, док се вид не смањи неће доћи код лекара", истакла је докторка.

Чудно преламање светлости и разливање боја упућује на катаракту.

„То је као разливање боја, код неког извора светла нам се то причињава, то постоји код пацијената који имају глауком (очни притисак)."- истиче др Тања Калезић.

Др Калезић је говорила и отоме да ли постоје лекови или суплементи који могу да поправе стање катаракте.

„Још увек није ништа смишљено што би могло да заустави, а камоли да излечи катаракту. Заустављање катаракте у смислу капи или суплемената не постоји", објашњава офталмолог.

Пацијент се прати до момента док није за операцију.

„Колико ће се брзо и ефективно катаракта развијати не можемо да предвидимо, зато се пацијенти прате. Уколико се не одлучите у првом тренутку за операцију, контрола ће бити на шест месеци или годину дана", каже др Калезић.

Да ли суплементи као што су бета-каротен и астаксантин могу помоћи код катаракте?

„Они служе за жуту мрљу и доводе до заустављања процеса дегенеративног пропадања жуте мрље", разјаснила је докторка.

Како се лечи катаракта

„Искључиво оперативно. Наши пацијенти кажу да би то ласерски да оперишу, то није ласер то је ултразвук. Пацијент је будан док траје операција, осим у изузетно ретким случајевима као што је клаустофобија, менталне ретардације или неки други узрок. Код свих осталих је то у виду топикалне анестезије у виду капи", рекла је докторка.

„Пре операције мора да буде припрема од три дана укапавања антибиотика и уз то дајемо одређене нестероидне антиреуматике који припремају и жуту мрљу за операцију", истиче офталмолог.

Може ли да се догоди да око пацијента одбаци ново сочиво?

„То је једна врста компликације која постоји и дешава се одмах након операције, хоће и да боли и да буде црвено око.  Захтева праћење уз медикаментну и кортикостероидну терапију где се санира процес.", каже докторка Калезић и додаје да, у случајевима када терапија не помаже, уметнуто сочиво мора бити отклоњено како не би дошло до неке дубље инфекције. 

Калезић: Пацијент је обезбеђен до краја живота са тим сочивом, квалитет неће пропасти

На питање о томе како изгледа опоравак након операције катаракте, офталмолог каже: „Пацијент се нормално понаша, тог истог дана одлази кући. Видна оштрина се побољшава како дани иду, а терапија траје месец дана (укапавање капи). Пацијент се након операције понаша нормално, само треба да води рачуна о својој терапији која је интензивна (укапавање капи на два до три сата). Не треба да диже нешто тешко у првих седам дана,, може доћи до дислокације сочива (померања сочива)".

Да ли се катаракта може јавити поново након операције

„То није катаракта као код прве операције, него је замућеност места на које се наслања вештачко сочиво и то се зове секундарна катаракта. То се решава ласерски где се отвара једна мала рупица и пацијент после тога види максимално колико је видео и пре.", рекла је за РТС ординацију офталмолог доц. др Тања Калезић.

петак, 02. август 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару