Читај ми!

Како, и из којих извора је најефикасније уносити колаген

Када је у питању избор суплемента колагена, сигурно је да постоји облик који вам највише одговара. Између осталог, у понуди су - прах и капсуле.

Док неки суплементи могу да садрже само једну или две врсте колагена, други производи од колагена могу понудити мешавину неколико различитих типова. Када тражите орални додатак колагену, идеално је да изаберите производ хидролизованог колагенског пептида, као што је прах, који има тип који се највише апсорбује.

Потражите термине као што су „пептиди колагена“, „хидролизовани колаген“ или „хидролизовани колаген“ на етикети са састојцима додатка да бисте били сигурни да ћете добити праву ствар.

Ако се питате, да ли је добро узимати колаген сваки дан, одговор је - за већину људи - да.

Најбољи начини да конзумирате колаген

Коришћење протеинског праха направљеног од коштаног бујона један је од препоручених начина надокнаде колагена.

Домаћа чорба од костију је такође ефикасан метод. Чорбу од костију можете конзумирати самостално или користити као додатак неким врстама јела - и сланим и слатким.

Суплементи обично садрже хидролизован колаген, који помаже у формирању новог колагена. Углавном се могу наћи у облику протеинског праха или пилула.

Савет је и да конзумирате добро избалансирану исхрану која помаже у повећању апсорпције пептида колагена који конзумирате.

Како спречити губитак колагена

Наши преци су кроз храну уносили доста колагена и то је био део уобичајеног начина живота, пошто су људи у прошлости у исхрани често користили комплетно тело животиње.

Једноставно речено, јели су многе животињске делове које ми данас избегавамо, попут коже, тетива и лигамената.

Срећом, постаје лакше него икада „вратити се основама". Један од лакших начина да се повећа количина колагена је прављење домаће чорбе од костију. То је здрав, укусан и исплатив начин да се користе делови животиње који се не могу јести директно.

Нејестиве (данас) делове животиње можете искористити тако да направите чорбу. Крчкајте их више сати и ослободите колаген, који ће постати део супе или чорбе, коју је лакше конзумирати.

Суплементи колагена у виду праха на пример - могу се мешати у смутије, супе или чак у пецива како би пружили здравствену корист, а притом неће погоршати укус вашим омиљеним јелима.

Када је реч о уносу колагена у кожу, можете испробати третман микроиглама или терапију индукције колагена. То је минимално инвазиван третман коже којим дерматолог или естетичар ствара ситне убоде у горњем слоју коже користећи микро-фине игле.

Нежељени ефекти

Срећом, било какве негативне нуспојаве примене колагена су ретке. Већина људи који осете негативне нежељене ефекте колагена - или су прешли препоручене дозе или имају већ постојеће алергије.

Проверите изворе колагена на бочици са суплементом. Ако сте алергични на рибу а рибљи колаген се налази у у производу, онда избегавајте тај суплемент.

Ако на декларацији стоји наведен само тип колагена, онда је важно знати да је колаген типа 2 обично пилећи, док типови 1 и 3 могу бити говеђи, рибљи или из јаја. Ако сте алергични на било који од ових протеина, клоните их се.

Иако заправо није нуспојава колагена у праху, једна од притужби односи се на лош укус праха или пилула. Ипак, тај непријатан укус ће нестати за неколико минута, али се обично може у потпуности избећи узимањем праха у смутију, на пример.

понедељак, 09. септембар 2024.
25° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару