Читај ми!

Предности употребе колагена - најбољег природног препарата против старења

Колаген побољшава здравље коже и косе и повећање нивоа колагена може помоћи вашој кожи да изгледа чвршће, повећа јој глаткоћу и помогне вашим ћелијама коже да се нормално обнављају и регенеришу.

Према једној студији, колаген помаже у сузбијању ефеката старења као што су опуштенија кожа, више бора и мање еластичности.

Друге студије које истражују својства колагена против старења су откриле да 2,5 до пет грама хидролизата колагена који се користи код жена старости 35 до 55 година једном дневно током осам недеља може значајно побољшати еластичност и влажност коже са мало или без нежељених ефеката.

То га чини једним од најбољих доступних природних састојака за негу коже. Предности колагена такође укључују утицај на смањење целулита и стрија.

Када изгубимо одређену количину колагена, наша везивна ткива (укључујући наше тетиве и лигаменте) почињу да се крећу са мање лакоће, што доводи до укочености, отечених зглобова и још проблема при кретању.

Са својом глатком структуром попут гела која покрива и држи наше кости заједно, колаген нам омогућава да секрећемо се без болова.

Студија из 2019. открива да је колаген ефикасан третман за остеоартритис и друге болове и поремећаје у зглобовима.

Здравље пробавног система 

Студија објављена у Међународном часопису медицинских наука открила је да људи са остеоартритисом у зглобовима лечени колагеном типа 2 показују значајна побољшања у свакодневним активностима, као што су ходање уз степенице, пењање или спавање, и опште побољшање квалитета живота.

Ако патите од стања у којем токсини могу да прођу кроз дигестивни тракт, колаген може бити од велике помоћи. Помаже у разградњи протеина и умирује слузницу црева, поправља оштећене ћелијске зидове.

Највећа дигестивна корист од конзумирања веће количине колагена је та што помаже у формирању везивног ткива и стога затвара и лечи заштитну облогу гастроинтестиналног тракта.

Студије су откриле да су код пацијената са инфламаторном болешћу црева, концентрације колагена у серуму смањене. Додавање пептида колагена може помоћи у лечењу гастроинтестиналних симптома и упале, укључујући синдром рефлукс киселине, Кронову болест и улцерозни колитис.

Повећање количине колагена захваљујући глицину, може помоћи и у убрзању вашег метаболизма и повећању мишићне масе. Када конзумирате колаген, можете имати користи и од додатног конзумирања витамина Ц како бисте осигурали да ваше тело може претворити колаген у употребљив протеин.

Истраживања показују да глицин такође има важну улогу у обе функције пробавног и централног нервног система, а глицин помаже у успоравању ефеката старења побољшавајући улогу антиоксиданата у телу.

Нокти, коса и зуби

Недостатак колагена може бити крив за слабе нокте. Протеин колагена је градивни блок ваших ноктију, косе и зуба.

Студија објављена у Journal of Investigative Dermatology, открила је да постоји веза између колагена и регенерације фоликула длаке, што сугерише да се колаген може укључити у терапију против губитка косе и за проблеме коже.

С тим у вези, једна контролисана студија је закључила да су одрасле жене које су узимале колаген доживеле побољшања у укупном волумену косе, покривености скалпа и дебљини косе након 90 дана. Додатно побољшање након 180 дана укључивало је сјај косе, задржавање влаге у кожи и глаткоћу коже.

Здравље јетре и артерија

Ако желите да детоксикујете своје тело од штетних супстанци, побољшате проток крви и одржите своје срце младим, колаген је изузетно користан. То је зато што глицин помаже да се смањи оштећење јетре док апсорбује стране супстанце, токсине или алкохол. Управо зато је већ добро познато да је један од најлакших начина за чишћење јетре - брза супа од костију.

Студије су чак откриле да се глицин може користити за смањење оштећења јетре изазваних алкохолом и других облика акутних или хроничних оштећења јетре.

Аминокиселина пролин помаже зидовима ваших артерија да ослободе нагомилане масти у крвотоку, смањујући масноћу у артеријама и минимизирајући накупљање масти. Пролин је потребан за поправку ткива у зглобовима и артеријама - плус помаже у контроли крвног притиска.

Као део колагена који се налази у зглобовима, он штити наша тела од ефеката вибрација или удара и помаже нам да се задржимо на драгоценој хрскавици како старимо.

Такође је повезан са превенцијом артериосклерозе (отврдњавање артерија) јер помаже нашим артеријама да остану чисте и без накупљених наслага.

Поред тога, аргинин помаже у производњи азотног оксида, што омогућава бољу вазодилатацију - проширење артерија и опуштање мишићних ћелија и крвних судова што омогућава бољу циркулацију.

*У следећем тексту мини-серијала о колагену, сазнајте шта је узрок његовог губитка и који су најбољи извори овог важног комплексног протеина.

понедељак, 09. септембар 2024.
25° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару