Читај ми!

Зашто се о менталним проблемима шапуће уместо да се на сав глас говори

Фокус на пословни успех, уместо на запослене; лоша комуникација, прекратки рокови и превелико радно оптерећење, различите врсте условљавања и злостављања запослених, то су проблеми на послу и у вези са послом који штете нашем менталном здрављу. А то „Није део посла“. Баш тако се зове кампања коју је покренуо Центар за пружање емотивне подршке и превенцију суицида „Срце“.

О утицају посла на ментално здравље, саговорница РТС-а Маријета Лазор, волонтерка Центра „Срце“ каже да се „више шапуће него што се заправо говори“.

„Причају стручњаци, причају организације попут наше или запослени међу собом, али недовољно. Проблем није од јуче, сложен је и тиче се свих нас. Морамо да разговарамо, али да се не зауставимо ту, већ да се уради нешто конкретно јер у супротном не можемо да помогнемо ни себи самима, ни другима“, истиче Лазорова.

Постоји живот ван посла, али све оно што се дешава на послу преноси се на породице, ширу заједницу и онда се улази, како каже, у један зачарани круг и спиралу која чини ствари само горим, ако се о томе не разговара.

„Сви разговори у центру су потпуно анонимни, поверљиви и без осуђивања. Људи се жале на емотивне кризе изазване егзистенцијалним проблемима и неизвесношћу, а немају са ким то да поделе. Ћуте, трпе, мисле да то тако треба и да је део посла да неко виче на вас или не могу да узму боловање да се старају о болесној деци или другим укућанима јер је у питању егзистенција“, наводи волонтерка Центра „Срце“.

Према њеним речима, многи људи су због односа на послу депресивни, анксиозни, фрустрирани, неки су упали у дубље менталне поремећаје, али и даље влада јака стигма и предрасуде о томе да се говори о менталном здрављу.

„Када су у питању проблеми срца и душе, онда се о томе много теже прича, а људи кажу: Ма, пусти, он је пукао, мани га... Оно што се у пословном свету не схвата довољно јесте да ако запослени нису добро, не могу ни фирме да напредују“, објашњава Маријета Лазор.

У истраживању које је спровео Центар „Срце", у ком је било обухваћено 100 средњих и великих компанија у Војводини и 2.000 запослених, закључено је да више од половине запослених има менталне проблеме који су узроковани послом.

„Ово је наш позив свима онима који у свом домену брину у здрављу запослених. Од доносилаца закона, оних који их примењују у колективини, инспектора рада којих је премало, па све и до нас самих да разговарамо једни са другима“, истиче Лазорова.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 09. септембар 2024.
28° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару