Читај ми!

Зашто нам тело некад „штуца“ док се успављујемо

Да ли сте икада почели да тонете у сан, и одједном осетили као да падате, да бисте се на крају - пробудили? Неки људи кажу да их плаши пуцкетање или нешто налик бљеску светла које им се указује док покушавају да се успавају, док други описују како им се мишићи нехотице трзају, као од изненадног струјног удара.

„Почетак успављивања обично укључује један снажан трзај који покреће већи део вашег тела, при чему је већа вероватноћа да ће бити погођене руке и ноге. То може да вас пробуди пре него што будете имали прилику да заспите", рекао је специјалиста за спавање др Реј Дасгупта, ванредни професор клиничке медицине на Медицинском факултету Кек Универзитета Јужне Калифорније.

Крис Брајтиген, 29-годишњи продуцент из Охаја, каже да га понекад пробуди „прилично сабласно искуство".

„Будем на ивици да заспим и онда - као да неко почне да ме голица", рекао је. „Почиње од мојих леђа и креће се низ моје ноге. Уплашим се и добијем неку врсту трзаја у телу", додао је.

Слична искуства која људи пријављују, могу бити праћена убрзаним откуцајима срца, бржим дисањем, знојењем или живописним сном или халуцинацијама, наводе научници.

Почетак спавања, који карактеришу специфични (хипнички) трзајеви - нормална је појава која се може десити мушкарцима и женама било ког узраста, и обично нема разлога за бригу, рекао је др Дасгупта.

„Процењује се да скоро 70 одсто популације доживљава да сан тачно почиње у неком одређеном тренутку. Медицински говорећи, ти хипнични трзаји су класификовани по категоријама, и углавном се односе на невољне покрете мишића", додаје.

Нико не зна тачно зашто се тело трза док не утонемо у сан, али стручњаци верују да прекомерни унос кофеина и физички или емоционални стрес током дана - могу повећати њихову учесталост.

Они такође могу бити изазвани умором или хроничним недостатком сна. Међутим, већина хипничких трзаја јавља се у суштини насумично код здравих људи.

Брајтигенов сан је обично поремећен након изласка са пријатељима уторком увече.

„Заиста не пијем много", рекао је. „Али уторком излазим са пријатељима и пијемо пиће са такосима. Дакле, за мене се чини да је то изазвано алкохолом јер не пијем редовно", објаснио је.

Када треба да се ипак забринете

„Време је да посетите лекара ако осетите било који од следећих симптома: вишеструки трзаји мишића током дана, повреда изазвана хипничним трзајима, уједање језика или уста док спавате или мокрење у кревет", рекао је др Дасгупта.

Додао је да хипнички трзаји понекад могу да се помешају са различитим нападима.

„Иако можда изгледају слично, имају неке кључне разлике - напади су озбиљна појава, док су хипнички трзаји, с друге стране бенигни феномени који нису везани ни за какво поремећено здравствено стање", рекао је.

Каже да су ти трзају углавном само досадни, посебно ако нас стално спречавају да заспимо. Међутим, неки људи развијају фиксацију на ове трзаје из сна, што доводи до повећане анксиозности због ометајућег искуства.

„Тако повећана анксиозност и умор повећавају вероватноћу да доживите ове трзаје, што доводи до зачараног круга несанице и недостатка сна", рекао је Дасгупта.

Утицај кофеина и алкохола 

За све којима наведени „зачарани круг" сме, Дасгупта има предлоге и савете.

Смањите унос кофеина. Унос мање кофеина током дана може помоћи у побољшању укупног квалитета сна, посебно ако избегавате кофеинске напитке касно поподне и ноћу.

Исто важи и за алкохол који нас може учинити поспаним, али када тело заврши метаболизам, пробудићете се, обично усред ноћи. То ће повећати ваш умор, чинећи вас рањивијим на хипничне кретене.

Пробајте са медитацијом и опуштањем тела пре спавања, то може олакшати тај прелазак у сан, чинећи да се ваши мишићи мање трзају, саветује Дасгупта.

„Такође, један од најбољих начина да себи помогнете да заспите је фокусирање на дисање. Већина вежби дисања за спавање обично укључује споре и дубоке удисаје", рекао је стручњак за спавање.

Држите се наравно и рутине спавања. Дасгупта је рекао да најбољи сан захтева утврђено време одласка на спавање - чак и викендом и празницима. Такође у мисији за квалитетнији сан - помаже и избегавање светлости екрана пре спавања.

„Јако светло телевизора, рачунара или мобилног телефона може да утиче на ваше обрасце спавања. Спавање је нешто што утиче на цео ваш живот, али што сте старији, то је теже заспати, зато практикујте добру хигијену сна", саветују стручњаци.

понедељак, 09. септембар 2024.
28° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару