Читај ми!

Велике осцилације крвног притиска доводе до нежељених последица

Од артеријске хипертензије болује четвртина светске популације, а скоро половина становништва Србије болује од повишеног крвног притиска. Хипертензија није болест коју лечи само кардиолог, већ и ендокринолог, нефролог, психијатар, неуролог. О борби са повишеним крвним притиском говори проф. др Весна Стојанов из Центра за лечење повишеног крвног притиска, председница Удружења за хипертензију Србије.

Јесен, променљиве временске прилике, нерасположење, све су то фактори који значајно утичу на вредност крвног притиска, пре свега доводе до великих осцилација које су опасне, наглашава проф. др Весна Стојанов.

„Те велике осцилације доводе до компликација, до шлога. Скоро 70 одсто можданих удара се дешава управо због осцилација крвног притиска, 48 одсто срчане инсуфицијенције, поремећај срчаног ритма у 42 посто случајева, 30 посто промена на периферним крвним судовима“, додаје докторка.

Током зиме имамо нешто виши ниво крвног притиска, док током лета су те вредности нешто ниже, и управо то захтева кориговање терапије, напомиње др Стојанов. Терапија не може да буде иста 365 дана у години, већ свака смена годишњих доба захтева кориговање терапије за хроничне болеснике.

Особе које немају хроничних проблема са крвним притиском такође имају сезонске осцилације, нарочито женска популација која је сензибилнија. Међутим и код мушке популације у зимским месецима због промењеног начина исхране, доста слане и масне хране, може да дође до промене у висини крвног притиска.

„Такође, у јесењим и зимским месецима много мање излазимо напоље, седимо код куће испред телевизора. Мноштво грицкалица преко којих уносимо више од 70 одсто соли, је такође један од разлога зашто у овом периоду и код особа које имају нормалне вредности крвног притиска, може да дође до осцилација и повремених скокова и требало би да уведу нефармаколошку терапију“, наглашава гошћа Јутарњег програма.

Граница од које се може рећи да се ради о повишеном крвном притиску је 140 са 90. Али ако у кућним условима измеримо 135 са 85, требало би да се обратимо лекару. Са годинама притисак расте, а према новијим стандардима, за особе старије од 80 година терапија се уводи тек када су вредности веће од 150 са 90.

„Међутим и та хипертензија првог степена, 140 са 90, може да буде ризико фактор за настанак свих поменутих компликација, јер чак три четвртине те популације доживи неки нежељени кардиоваскуларни догађај, тако да и та хипертензија првог степена захтева одговарајућу терапију“, наглашава проф. др Весна Стојанов.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 10. септембар 2024.
18° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару