Читај ми!

Покрет је основа свега – седимо седам сати дневно, мало шетамо, зато смо укочени

Зашто се каже да физичка активност може да замени многе лекове, али да ниједан лек не може да замени физичку активност? Шта се дешава у нашем телу када вежбамо док смо млади, а шта када имамо више од 60 година?

Процењује се да ће се до 2050. удвостручити број особа старијих од 60 година у односу на 2015.годину. Рачуница је јасна, биће све више старијих. То ће бити додатни изазов и за државе и за здравствене системе. Колико у свему томе може да помогне физичка активност. 

„Пројекат је обухватио четири земље из ЕУ, али и Србију и дошло се до резултата који указују на то да ништа не може да замени покрет, и да је он примаран и у превенцији и у терапији. Највећа пажња посвећена је кардиоваскуларним болестима, проблему остеопорозе, мишићне снаге и атрофије, као и болу у леђима.Такође начину на који све ове болести можемо да ублажимо", истакао је проф.др Владимир Јорга.

„Према подацима у нашој земљи је више од 45 одсто становништва неактивно. Спортом и рекреацијом у слободно време бави се свега девет одсто становништва, а око 75 одсто одраслог становништва спроводи десетоминутну шетњу на дневном нивоу. Ми не испуњавамо ни минимум препорука СЗО, а то је 150 минута шетње на дневном нивоу.Најнеактивније је старије становништво које проводи седећи око седам сати дневно", истакал је др Мирјана Тошић, Институт „Батут".

„Људско биће је биће покрета, ако гледамо кроз еволуцију опстали смо захваљујући покрету. Покрет је основно што морамо да научимо од дечјег узраста па до дубоке старости, а она је за мене између 100 и 120 година", истакао је проф. др Владимир Јорга.

уторак, 10. септембар 2024.
17° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару