Читај ми!

Онколози у Паризу несумњиво показали везу између загађења ваздуха и карцинома плућа

Уз кардио-васкуларне болести рак је водећи узрок смрти у свету. Према подацима Светске здравствене организације 2020. године однео је готово 10 милиона живота. Најчешћи малигнитети су: рак дојке, плућа, дебелог црева.

„Свакодневна пракса нам говори да пацијената има јако много и све је већи број пацијената. Највећи проблем је што много пацијената долази са поодмаклим обликом болести“, наводи др Даворин Радосављевић са Института за онкологију и радиологију Србије.

На онколошком скупу у Паризу, који је окупио 25.000 стручњака, било је доста говора о повезаности карцинома плућа са загађеношћу ваздуха.

„Одавно је позната та веза, само се није знало на који начин би загађење могло директно да провоцира развој карцинома. Јако велика студија показала је да заправо загађење подстиче извесне мутације које код непушача могу да допринесу развоју карцинома плућа“, каже Радосављевић.

Процене су да данас у Европи годишње од карцинома умире око два милиона људи, а да ће до 2040. године умирати три милиона.

Са друге стране, огроман напредак у откривању и лечењу карцинома плућа је направљен.

„Пет хиљада оболелих у нашој земљи је стављено на листу за имунотерапију. Конгрес је такође показао да комбинације терапија могу посебно помоћи код поодмаклих облика, који чине већину морталитета“, истиче Радосављевић.

Баш због тога је веома важно радити на превенцији болести у коју се морају укључити сви учесници – и пацијенти, али и лекари. Зато је покренута и глобална кампања за превенцију карцинома.

недеља, 06. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи