Читај ми!

Зашто и како клима утиче на сан

Када размишљате о негативним утицајима климатских промена, вероватно вам падају на памет природне катастрофе и несташица хране. Али, климатске промене могу утицати и на здравље људи.

Зашто и како клима утиче на сан Зашто и како клима утиче на сан

Према новој студији, један од утицаја климе на здравље човека је ометање сна. Утврђено је да растуће температуре нарушавају сан и могу изазвати физиолошке ефекте пoвезане са недостатком сна.

Извештај за 2022. објављен у часопису One Earth открио је да више температуре широм света смањују квалитет сна, посебно старијим особама, женама и становницима који живе у земљама са нижим приходима.

Истраживачи су замолили учеснике у истраживању, који живе на различитим локацијама, да носе наруквице за праћење сна како би прикупили податке о томе колико су добро спавали. Прикупљено је преко седам милиона записа о спавању од више од 47.000 људи који живе у 68 земаља.

Подаци су открили да топлије ноћне температуре штете сну, најчешће тако што одлажу његов почетак (другим речима, отежавају успављивање). Људи који већ живе у пределима топлијих климатских појасева, највише пате од додатног раста температура.

Још једно откриће наводи да су топлије ноћи у корелацији са лошим сном.

Даља анализа предвиђа да би, ако не учинимо довољно да смањимо концентрације гасова стаклене баште и стабилизујемо климатске промене, свака особа  могла да изгуби између 50 и 58 сати сна сваке године до 2099.

Да бисте добро спавали, ваше тело треба да се охлади. Када заспите, појачан је проток крви у кожи и екстремитетима, што помаже у снижавању телесне температуре.

Превише вруће (или превише хладно) може изазвати будност јер је људско тело изван своје идеалне „термонеутралне зоне”.

Ово може да изазове знојење, немир и друге проблеме због којих се бацакате и окрећете по кревету, преноси портал draxe.com.

Из других истраживања знамо да климатске промене могу утицати на наше физичко и ментално здравље, укључујући повећање загађења ваздуха и хроничног стреса и ометање дистрибуције здраве хране и чисте воде.

Недовољно сна је још један начин на који климатске промене могу да нашкоде нашем здрављу, с обзиром на то да је хронични недостатак сна фактор ризика за многе болести и симптоме, укључујући смањене когнитивне могућности, повећање телесне тежине, смањену продуктивност, слабији имунитет, проблеме са менталним здрављем, кардиоваскуларним системом, метаболизмом...

Савети за бољи сан

Довољно сна је кључно за ваш метаболизам, регулисање апетита, доношење одлука, памћење, концентрацију и још много тога.

За бољи сан, потрудите се да се изложите сунчевој светлости током дана. Ово помаже да се регулише ваш циркадијални ритам. Вежбање вас такође може учинити поспанијим ноћу.

Два сата пре спавања ограничите излагање плавој светлости коју емитују електронски уређаји.

Спаваћу собу можете замрачитим, расхладити и проветрити.

Немојте јести много пре спавања. Покушајте да вечерате најмање два до три сата пре спавања како бисте ограничили пробавне сметње, саветују стручњаци.

Избегавајте кофеин и друге стимулансе током поподнева (или потпуно ако сте осетљиви на њихове ефекте).

недеља, 06. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи