Читај ми!

Вантелесна оплодња, на шта све парови имају право

У години за нама у Србији је рођено нешто више од 62.000 беба. Једна од установа у којој у нашој земљи на свет дође највише беба је Клиника за гинекологију и акушерство Универзитетског клиничког центра Србије. А ту се обавља и поступак биомедицински потпомогнуте оплодње.

Од петка, поступак вантелесне оплодње о трошку државе могућ је за све жене до 45. године. Али, то није једино што је држава у последње време предузела да нас буде више.

„Велики број парова у Србији има проблема са започињањем трудноће и зато је подизање границе за вантелесну оплодњу до 45. године толико важна. Србија је такође једна од ретких земаља у којима парови имају неограничен број покушаја. Постоји и могућност криопрезервације ембриона“, навео је професор Александар Стефановић, директор Клинике за гинекологију и акушерство Универзитетског клиничког центра Србије.

Чак и парови који већ имају једно дете имају право на овај поступак. Осим тога, процедура је поједностављена.

„Прво треба у дому здравља да их лекар упути на све анализе, после њих бивају упућени у неки од шест центара где се налазе комисије. У клиници у Вишеградској све завршавају на једном месту и у року од 10 дана добијају решење да имају право на вантелесну оплодњу“, објашњава Стефановић.

Претходних година набављена је најсавременија опрема. До сада је у Вишеградској урађено више од 300 процедура медицински потпомогнуте оплодње.

Оформљена је и банка репродуктивних ћелија што је, како каже Стефановић, велика ствар и за наталитет у Србији, али и за медицинску струку.

„Банка омогућава да се ћелије донирају и да их добију пацијенти који немају своје адекватне ћелије, и да се на тај начин остваре. Проблем је што није било довољно донираних ћелија, па смо одлучили да увозимо и у контакту смо са неколико великих иностраних центара. Сви ти трошкови су покривени“, истиче Стефановић.

понедељак, 07. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи