Читај ми!

Европски рекорд лекара Института за кардиоваскуларне болести „Дедиње“

Лекари Института за кардиоваскуларне болести „Дедиње“ оборили су европски рекорд по броју ТАВИ процедура урађених у једном дану. Стручни тимови Института успели су да изведу 13 замена аортног залистка на срчаном мишићу и тиме дефинитивно освоје европски победнички трон, који су до сада делили са болницом у Лајпцигу.

Својеврстан подвиг извео је тим лекара Института за кардиоваскуларне болести „Дедиње“ у којем су били проф. др Драган Сагић и интервентни кардиолози др Дарко Бољевић, др Михаило Фаркић, др Саша Хинић, доц. др Милан Добрић, др Драган Топић, као и сјајне сестре и техничари, док је ехокардиографију водила проф. др Александра Николић.

Интервентни кардиолог др Дарко Бољевић гостовао је у Јутарњем програму 9. марта и најавио да ће претећи колеге из Лајпцига, али напомиње да они то нису урадили само рекорда ради, већ да помогну својим пацијентима и спасу људске животе.

„Пре свега да, како то наш директор воли да каже, 'поједемо' те листе чекања које је направила корона. Наравно, ово није резултат само нас интервентних кардиохирурга, већ великог тима иза кога стоји Институт Дедиње“, додаје гост Јутарњег програма.

Како наводи др Бољевић, два тима су одиграла кључну улогу, најпре држава која је доста уложила у изградњу нове зграде, „Дедиња 2“, и омогућила им да изведу ове сложене процедуре. Као и велики допринос Фонда здравственог осигурања који је препознао ову процедуру која се до сада плаћала, а сада се изводи о трошку фонда. Наравно, и лекари и медицинске сестре који су све то спровели у дело.

„Да би се једна процедура урадила потребно је да у тиму буде преко 20 људи“, истиче др Бољевић.

Управник Центра за кардиоваскуларну дијагностику и терапију, проф. др Драган Сагић, објашњава да се конзилијарно доносе одлуке који пацијенти су индуковани за ову врсту процедуре, али да су циљна група пре свега пацијенти старији од 75 година и они који имају већи ризик од операције.

ТАВИ процедуром, код тако ризичних пацијената, смртност се смањује за чак 50 одсто. Све се ради без реза и отварања грудног коша, што је животно важно за пацијенте код којих би класична хируршка интервенција била изузетно ризична. Код ове процедуре, постоји минимални ризик од компликација, а пацијент се после два до три дана враћа свакодневним обавезама.

Сваки лекар мора бити сертификован за овај захват који траје око сат времена, а свака протеза, која се, иначе, састоји од металног дела и биолошког материјала свиње или говечета, прави се појединачно и прилагођава пацијенту.

Тим лекара Института „Дедиње“ наставља са припремама нових пацијената, што подразумева бројне мултидисциплинарне анализе како би се пацијенти припремили за безбедно извођење ове интервенције.

уторак, 08. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи