Читај ми!

Валеријана – помоћ против несанице, анксиозности и валунга

Употреба корена валеријане датира још из античке Грчке и Римског царства, а Хипократ је ову биљку користио за лечење главобоље, нервозе, дрхтања и лупања срца.

Валеријана – помоћ против несанице, анксиозности и валунга Валеријана – помоћ против несанице, анксиозности и валунга

Валеријана (Valeriana officinalis), биљка пореклом из Европе и Азије, најпознатија је по корену који се одавно користи за лечење несанице. 

Валеријана садржи супстанцу познату као валеренска киселина за коју се верује да утиче на рецепторе гама-аминобутерне киселине у мозгу за које се сматра да имају улогу у контроли понашања код страха, анксиозности, и када су нервне ћелије напете.

У тим случајевима, валеријана може деловати као благи седатив и анксиолитик.

Валеријана је доступна у чајевима, екстрактима, тинктурама, капсулама, таблетама и етеричним уљима. Екстракт валеријане и етерична уља се такође користе као арома у храни и пићима.

Заступници алтернативне медицине, верују да се валеријана може користити и код других проблема као што су проблеми са варењем, главобоља, симптоми менопаузе, болови у мишићима, умор после вежбања...

Ипак, корен валеријане је вероватно најпознатији као лек за несаницу. Упркос својој популарности међу потрошачима, мало је доказа да може да унапреди сан или побољша квалитет сна.

Преглед студија из 2015. у часопису Sleep Medicine Reviews, закључио је да корен валеријане (или сличне „смирујуће" биљке попут камилице) није имао видљив утицај на сан код 1.602 одрасле особе са проблемом несанице.

Корен валеријане неки проглашавају и за безбедну и природну алтернативу лековима за анксиозност који се добијају искључиво на рецепт (лоразепам, ксанакс, валијум…)

Постоје неки докази, иако слаби, који подржавају ове тврдње. Чини се да валеренска киселина делује на рецепторе и има ефекат као валијум, али мање изражен.

Један научни преглед са Харвардске медицинске школе из 2015. тврди да је од 12 традиционалних биљака које се користе за лечење анксиозности (укључујући хмељ и гинко билобу), валеријана била „најперспективнији кандидат" за лечење анксиозности повезане са биполарним поремећајем.

Корен валеријане може бити користан у смањењу таласа врућине који обично погађају жене током менопаузе. Тачан механизам деловања није познат јер изгледа да валеријана не утиче директно на ниво хормона.

Студија из Ирана из 2013. године у којој је учествовало 68 жена у менопаузи известила је да капсуле валеријане, када се узимају три пута дневно у дозама од 225 милиграма током осам недеља, смањују јачину и учесталост таласа врућине у поређењу са плацебом.

Могући нежељени ефекти примене валеријане

Већина клиничких студија је показала да се корен валеријане добро подноси и да је безбедан за краткотрајну употребу. Нежељени ефекти, ако их има, обично су благи и могу укључивати главобољу, вртоглавицу, свраб, узнемирени стомак, сува уста, живописне снове, и дневну поспаност.

Иако ретко, познато је да долази до оштећења јетре, обично као одговор на прекомерну употребу суплемената валеријане.

Да бисте избегли нежељене ефекте, консултујте се са својим лекаром о примени валеријане.

У идеалном случају, требало би да редовно контролишете ензиме јетре како бисте осигурали да ваша јетра остане здрава и функционална.

Важно је и да знате да треба одмах да престанете да користите валеријану и да одмах позовете лекара ако имате било какве знаке оштећења јетре, укључујући упоран умор, мучнину, повраћање, тамни урин, столицу боје глине или жутицу.

Валеријана такође може изазвати претерану поспаност ако се комбинује са алкохолом, седативима, неким антидепресивима, таблетама за спавање или лековима против прехладе и грипа који садрже кодеин, дифенхидрамин или доксиламин.

Због недостатка истраживања о безбедности, валеријана се не сме користити код деце, трудница или дојиља. Такође треба да се примeњује са великим опрезом код оних који редовно пију алкохолна пића, или имају тешка обољења јетре.

Треба избегавати примену валеријане уз лековe међу којима су лекови против алергија, антифунгални лекови, цитостатици...

Дозирање препарата од валеријане

Не постоји одређена доза за корен валеријане или екстракте корена валеријане. Већина капсула и таблета валеријане је формулисана у дозама у распону од 300 до 600 милиграма и сматрају се безбедним у том опсегу.

Ефекти корена валеријане приметни су у року од једног до два сата. Обично је најбоље узети капсулу 30 минута до два сата пре спавања.

Да бисте направили чај од валеријане, додајте два до три грама осушеног корена валеријане (отприлике једна до две кашичице) у једну шољу вреле воде и оставите да одстоји 10 до 15 минута. 

Етерично уље валеријане се углавном користи за ароматерапију и није намењено за унутрашњу употребу. Чак и есенцијална уља за храну која се користе за арому никада не треба директно пити.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 05. јул 2024.
19° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару