Читај ми!

Шта значи 'употребљиво до' и 'најбоље употребити до' – бацимо око 108 килограма хране по становнику

У хотелима, ресторанима, објектима брзе хране, продавницама, школама и вртићима годишње се баци око 40.000 тона хране, показало је истраживање Центра за унапређење животне средине. У Србији се баци око 108 килограма хране по становнику.

Истраживање је показало да четворочлана породица годишње баци 432 килограма хране. Како је истакао Владимир Шћекић, програмски директор Центра за унапређење животне средине, највише се баци воћа, поврћа, меса, рибе, јаја, хлеба.

Истакао је да комерцијални објекти храну бацају у отпад, на депоније. Та хране не може даље да се употреби.

„Морфолошки састав хране коју бацају комерцијални објекти не разликује се од бацања хране у коју баца једна породица. У школама и вртићима баци се око 60 одсто хране, а малопродајни објекти баце највише воћа", рекао је Владан Шћекић.

Истиче да је неславна статистика да је Србија у самом врху у Европи по количини бачене хране и на томе треба да порадимо. Суштина истраживања је да се утврде основне вредности, као параметар који мора да се прати, да би се обезбедио законодавни оквир. Француска је водећа држава која је пре неколико дана донела закон о кажњавању оних који бацају храну. Храна мора да се донира док је у року.

"Пошто у нашој култури волимо да једемо месо, а можда и због цене, месо најбоље чувамо, па га мало бацамо. Бачено воће и поврће се распада на депонијама и испушта метан, који доприноси ефекту стаклене баште. То доводи до убрзавања климатских промена. Ако падне киша на депонију која није санитарна, те материје се цеде и завршавају у подземним водама и рекама", истакао је Шћекић.

Које кораке треба предузети?

„Циљ истраживања је да се утврди линија од које ће се у будућности примењивати сет мера у бацању хране. Уз мало труда можемо постићи смањење количине бачене хране" истакао је Шћекић.

Ни у свету нису усаглашени рокови трајања хране, па се користе две ознаке: „употребљиво до”, и „најбоље употребити до”. Употребљиво до се ставља на производе који имају кратак рок и када тај рок истекне они више нису безбедни за употребу. Препорука произвођача је најбоље употребити до, и до тог датума произвођач гарантује за квалитет производа.

Кључ за смањење количине бачене хране су превентива и добро планирање.

среда, 09. октобар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи