Читај ми!

Рак простате - заблуда је да од њега болују само старији мушкарци

Широм Европе обележава се Дан борбе против рака простате. Сваке године ту дијагнозу добије око 450 хиљада мушкараца, а премине око 100 хиљада. Да ли и како можемо да променимо ту статистику?

У Србији, рак простате је по учесталости одмах иза рака плућа и дебелог црева, са око три хиљаде новооболелих и више од хиљаду преминулих. Зашто је важно да мушкарци занемаре стид и страх и да оду на редовни уролошки преглед, објаснио је доц. др Александар Јаничић, уролог КЦС-а истичући да рак простате представља водећи малигном у мушкој популацији који расте из године у годину.

„Смртност је висока, па се води рачуна о превенцији, едукацији и редовним контролама. Главна препорука је да се пацијенти сами јаве на прегледе, пре него што осете тегобе", истакао је доктор.

Шта је ПСА?

„У дијагностици карцинома простате следимо европске смернице. Препорука је да мушкарац од 40 година треба једном годишње да дође на уролошки преглед. ПСА је тумор маркер који се вади из крви, који има највећу специфичност. Он је сензитиван, па лабораторијски извештај не треба пацијенти да тумаче сами", рекао је др Александар Јаничић, уролог КЦС-а.

Уколико се у раној фази открије карцином простате, постоје бројни модалитети у лечењу, хируршко лечење заузима централно место. По статистикама рак простате јавља се код пацијената у 68. години, али је та граница померена и на млађе пацијенте. Важно је напоменути да је генетска предиспонираност јако је битна.

„Већ скоро две године колико траје пандемија и ризик од заражавања, ми нисмо занемарили наш уролошки рад и свакидашње клиничке обавезе. Као лекар, желим да поручим људима да треба да се вакцинишу", истакао је доц. др Александар Јанчић.

Додаје да је новембар месец превенције мушког здравља, и да је савет и препорука, да се одлази на редовне контроле без страхова, јер бригом о здрављу доприносимо његовом очувању.

„Препорука је здрав живот, здрава исхрана, избегавање дугог седења и брзе хране. Императив је одлазак код лекара једном годишње за мушку и женску популацију", рекао је доц. др Александар Јанчић, уролог из КЦС.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 10. октобар 2024.
29° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи