Читај ми!

Ненад Зимоњић: Сигурно бих оперисао кукове раније да сам знао све што сада знам

Тенисер Ненад Зимоњић, некадашњи светски број један у дублу на АТП листи, у РТС Ординацији искрено је причао зашто се одлучио за истовремену операцију оба кука. Открио је како се борио са боловима који су трајали годинама, зашто се одлучио за операцију, али и како се опоравио од великог хируршког захвата.

Многи мисле да се вештачки кук уграђује тек када се догоди прелом или да се операција кука ради у позним годинама, међутим случај Ненада Зимоњића био је нетипичан и потпуно је изненадио домаћу и светску јавност.

Иако је годинама трпео несносне болове који су трајали 24 сата, седам дана у недељи, дуго је свој проблем и бол крио, а гледаоцима РТС Ординације је открио и зашто је сматрао да у врхунском спорту своје слабости треба сакрити, али и како је то само продубило проблеме.

Противнику се не признаје лични проблем

„Било је сигурно шокантно да се уопште сусретнем са тим да сам се пробудио тамо неке 2009. године, кад сам имао 32 године да сам био у ситуацији да нисам могао ногу да подигнем из кревета у лежећем положају. Међутим, како у спорту то бива, ви не желите да ваш противник или било ко зна да имате било какакав проблем, тако да је већини људи вероватно и страно то да сам ја имао било каквих проблама са куковима“, наводи Ненад Зимоњић.

Наш познати тенисер додаје да се ништа није десило преко ноћи, већ да је све било један дугачак процес. Додаје и да је код њега постојала генетска предиспозиција за овакав развој догађаја. Све заједно довело је до тога да су му многи покрети били ограничени. За то време признаје да је осећао константне болове, било да стоји, седи или лежи.

„Имао сам прилику код свог оца да видим тај процес, мада се то код њега десило много касније, тек после шездесете године. Главни разлог зашто сам се одлучио за операцију је да бих могао нормално да функционишем у свом приватном животу, да могу рекреативно да се бавим спортом и да немам више болова. И у томе сам и успео“, каже Зимоњић.

Одлагао је операцију годинама јер су се разликовала мишљења стручњака. У том моменту он је био први на свету, није се знало колико дуго ће моћи још да игра, и у консултацији са стручним медицинским тимом слушао је све савете како би продужио каријеру што је могуће дуже.

„Ум је невероватно јак“

Током своје борбе сам је анализирао путању коју су му изазивали болови и то што нико није примећивао колико трпи приписује снази ума.

„Људски ум је невероватно јак и оно што можемо да постигнемо ако стварно желимо и ако смо посвећени, и ако се фокусирамо на праве ствари, нема границе. С друге стране, видело се то да сам ја негде спорији, да имам гримасе које су забележене на фотографијама, рестрикције у покрету, али су то људи вероватно повезивали са годинама“, објашњава саговорник Марије Поповић.

Лекове за болове није користио да би знао докле може да иде, а не да маскира бол и да оштети нешто друго. Оно што је приметио, такође, је да бол креће најпре у пределу препона, затим у доњем, лумбалном делу леђа, потом мишићи примицачи, па колена и зглобови.

После операције није помишљао ни да ће рекреативно моћи да се бави тенисом. Али када му је доктор рекао да покуша, желео је да његов пример послужи и другим спортистима који се плаше да оперишу кук, али и другим људима који се само рекреативно баве спортом.

Операција и опоравак

Ненад Зимоњић је, због специфичности проблема, оперисао оба кука истовремено у Немачкој и наглашавa да је најтежи део после операције.

„Био ми је невероватан податак када су ми рекли да ћу 24 сата после операције моћи да станем на своје ноге и да се потпуно ослоним на њих без штака“, наглашава гост РТС Ординације.

Након овог бурног искуства, признаје да је све требало раније да се заврши и да би сада другачије поступио.

„Да сам знао све ово што сада знам ја бих се сигурно оперисао и четири-пет година раније и онда би можда била већа шанса да још који пут одиграм неки турнир“, наглашава Зимоњић.

Објашњава да шест до осам недеља после операције не сме ништа да се ради, док имплант од титанијума не срасте уз бутну кост, а после тога се постепено повећава и број покрета који сме да се изводи и њихов интензитет.

Ненад Зимоњић истиче да је у свакој борби важан начин на који приступамо проблемима и носимо се с њима. Важно је и да не окривљујемо друге, већ да сами урадимо толико колико можемо да себи помогнемо.

„Све зависи од вас, много зависи од вас, и зато пробајте да се фокусирате на оне ствари на које ви можете да утичете, а ове спољашње и споредне ствари које не можете да промените – не губите време на њих“, закључује гост РТС Ординације, тенисер Ненад Зимоњић.     

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 10. октобар 2024.
28° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи