Читај ми!

Велики успех хирурга Војномедицинске академије у лечењу анеуризматске болести

Анеуризматска болест је једино хируршки лечива болест. Мултидисциплинарни тим лекара са Војно медицинске академије који су чинили васкуларни хирурзи, радиолози, анестезиолози, кардиолози, нефролози и наравно, медицинске сестре, направио је прави подвиг и спасао живот пацијенту који је имао проширење готово целе аорте.

Операција је била специфична зато што је пацијент који је имао више придружених болести срца, плућа и бубрега, уз све то имао и компликацију да је имао анеуризматску болест готово целе аорте, која је главни крвни суд задужен за васкуларизацију целог тела, објашњава пуковник проф. др Иван Марјановић, васкуларни хирург са Војно медицинске академије.

„Обично аорта буде проширена у трбушном делу код одвајања бубрежних артерија, међутим код њега је аорта била проширена од врата до препоне. Конзилијарно смо одлучили да би за њега идеално било да се уради хибридна реконструкција, односно, минимално инвазивна хируршка процедура која носи најмањи ризик, с обзиром на панцијентове придружене болести“, наводи професор.

Такође, овом пацијенту је аорта била проширена више од девет центиметара. Пречник аорте је иначе око два центиметра, а ризик од пуцања се јавља већ око пет, пет и по.

Ова врста хируршке интервенције се на Војно медицинској академији ради већ више од десет година, али конкретна операција је специфична по свом обиму и трајању.

„Хибридна реконструкција у васкуларној хирургији представља комбинацију класичне и ендоваскуларне хирургије као млађе гране која подразумева отворену хируршку васкуларизацију комплетног тела, односно свих виталних органа, а у другом акту спровођење ендоваскуларне процедуре, односно пласирање стентграфта како би се премостила болесна аорта“, објашњава др Марјановић.

Поред тога, било је неопходно набавит стент графт дужине 60 центиметара, а за један део који је био специфичан, морало је да се чека два месеца како би био направљен у Аустралији.

Све је урађено захваљујући доброј сарадњи Управе за војно здравствено осигурање Министарства одбране и Војномедицинске академије.

Пацијент је у добром стању, налази се на кућном лечењу и опоравља се од овако велике хируршке интервенције прве отворене реконструкције реваскуларизације виталних органа.

„Њему се сада и јетра, и панкреас, и слезина, и бубрези и црева исхрањују преко вештачких крвних судова које смо из препона довели у трбушну дупљу и тако направили реваскуларизацију како би одвојили све те гране од главне аорте“, истиче гост Јутарњег програма.

Осим тога, овако специфичан стент графт до сада нигде није направљен у свету.

Иначе, у Европи постоји мало центара који могу да овакву врсту операција да изведу. Било је предлога да се поменути пацијент евентуално упути у неки од ових центара где би операција коштала од 300 до 500 хиљада евра, тако да је и са те стране постигнута значајна уштеда.

четвртак, 10. октобар 2024.
28° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи