Читај ми!

Кампањом „Несаломиви" до хуманијег и здравијег друштва

Скоро 5.000 људи потражило је помоћ преко бесплатне и анонимне СОС линије 0800 001 002, имејл адресе podrska@nesalomivi.rs и друштвених мрежа.

Светски дан менталног здравља, који се сваке године обележава 10. октобра, прилика је да се додатно скрене пажња јавности на важност очувања менталног здравља, борбу против друштвене стигме и ефеката које она има на живот људи широм света.

Истраживања показују да је свака четврта особа под утицајем неког облика депресије, било да је реч о емоционалним, мотивационим, когнитивним или соматским симптомима.

Патолошко депресивно расположење, губитак интересовања и задовољства, смањена енергија, осећај кривице, беспомоћност, ниско самопоштовање, поремећај сна и апетита, лоша концентрација и црне мисли, само су неке од одлика депресије.

Прави проблем је, у ствари, што депресија не прави разлику међу својим жртвама. Она не признаје пол, социјалну класу, интелектуални ниво, па ни доб, због чега је све радикалније присуство ове болести код младих људи који су тек на почетку сазревања (самоубиство је други најчешћи узрок смрти код популације између 15 и 29 година).

Она је невидљива за рендген, без укуса и мириса, напада подмукло и жртва је неретко постаје свесна тек пошто је значајно контаминирана њеним токсичним дејством.

Kада је реч о Србији, нажалост, стање није ништа боље него у остатку света. Нерешено питање масовног посттрауматског искуства проистеклог из недавних ратова, сиромаштво (чак седам одсто људи у Србији живи на ивици егзистенције), урушен систем вредности и екстремна поларизованост друштва - само су неки од фактора који утичу на забрињавајући податак, који је додатно појачала ковид-криза, да 28,9 одсто становништва има симптоме умерене до тешке депресије.

Наравно, овај број је вероватно и већи, када се узме у обзир да велики број људи потискује симптоме депресије због страха од осуде друштва, одбијања да прихвате чињенично стање или, једноставно, због недовољне обавештености о ефектима и нуспојавама ове, по много чему, специфичне болести.

Управо је зато на иницијативу Хемофарм фондације, и у сарадњи са Филозофским факултетом Универзитета у Београду, крајем априла ове године покренута национална кампања за борбу против депресије и растуће стигме која прати оболеле - „Несаломиви".

Важност ове кампање, чији је циљ да пружи психо-социјалну подршку становништву и, на дуже стазе, створи друштво хуманих, солидарних и здравих људи, огледа се и у томе што ју је препознало и подржало Министарство здравља Републике Србије.

Бесплатни и анонимни позиви за помоћ 

У оквиру кампање, обезбеђен је СОС број за борбу против депресије 0800 001 002, преко којег сви грађани могу потражити помоћ и добити подршку.

Позиви су бесплатни и анонимни, а помоћ и подршка доступни 24 сата, 7 дана у недељи. На СОС линији раде стручњаци четири Специјалне болнице за психијатријске болести у Вршцу, Горњој Топоници, Kовину и Новом Kнежевцу чији допринос кампањи је немерљив.

Податак да је скоро 5.000 људи потражило помоћ позивом СОС броја, или преко мејл адресе podrska@nesalomivi.rs, pokret@nesalomivi.rs, друштвених мрежа Несаломиви и Хемофарм фондација, само је још један у низу доказа који говоре о нужности и сврсисходности ове активности на националном нивоу.

Иако је кампању до сада подржало преко 700.000 појединаца, уз завидан број од 654 институције, компаније, асоцијације и организације, то и даље није довољно да се проблему депресије и свим пратећим појавама које она са собом носи стане на пут и пронађе системско решење на колективном нивоу, како би се створило боље и здравије животно окружење.

Значај кампање „Несаломиви", коју је преко друштвених мрежа до сада видело скоро четири милиона људи, препозната је и ван граница Србије. Овај пројекат је ушао у финале једне од најзначајнијих светских манифестација за доделу награда у фармацеутској и медицинској индустрији, у категорији ЦСР иницијатива године, коју додељује "Global Generics & Biosimilaris Awards 2021", што је само још један доказ величине и значаја овог универзалног пројекта.

Депресија се лечи 

До сада је објављено 26 блогова стручњака, психолога и психијатара на тему очувања менталног здравља и депресије, као и 30 личних прича оних који су јавно одлучили да проговоре о својој борби са овом подмуклом болешћу.

Међу многобројним јавним акцијама које су до сада организоване, истиче се и трибина „На кафи са психологом", која је поводом Светског дана менталног здравља са стручног аспекта ревидирала тему „Kако сачувати ментално здравље у подељеном друштву".

Депресија се лечи. Део излечења је и разговор о болести. Не ућуткујмо људе око себе, боље је да научимо како да их саслушамо. Помоћ и подршку добиће сви који позову број СОС линије за борбу против депресије 0800 001 002, или пошаљу мејл на адресу podrska@nesalomivi.rs.

На веб-сајту кампање „Несаломиви" - www.nesalomivi.rs су доступни текстови и савети стручњака за унапређење психо-социјалног здравља, исповести особа које се боре против депресије, најчешћа питања и одговори о депресији, савети за превазилажење ове болести, као и адресар установа менталног здравља.

Прикључите се покрету за борбу против депресије „Несаломиви" на pokret@nesalomivi.rs.

Постаните део највеће мреже подршке особама које се боре против депресије. Kада смо заједно, ништа нас не може сломити!

петак, 11. октобар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи