Читај ми!

Дај педалу раку – регионална акција за подршку и подизање свести о важности превенције рака

Акција подршке женама оболелим од карцинома „Дај педалу раку“ реализује се у градовима широм Србије, а и у Словенији, Хрватској и Северној Македонији. Бициклистичком вожњом указују на здрав начин живота, физичку активност као превентиву и веома важан фактор опоравка лечених од рака.

Професорка физике у пензији Мирјана Минић је у 63. години оболела, њена бивша ученица Борка Стефановић у 35. Откриле су на време и поручују да је рак излечив.

„Оперисана, имала терапије, све је прошло како ваља, надам се проћи ће, захваљујући доброј онколошкој служби у Врању. Хоћу да кажем да је ово наше подручје Пљачковица у последњем дану рата, НАТО бомбардовања, било погођено осромашеним уранијумом 232, тако да смо сви овде изложени канцерогеном дејству“, каже Мирјана Минић из Врања.

„Неком пуком срећом сам уствари сазнала, иако сам радила превентивне прегледе, ипак напомињем да овог дана смо ту да подржимо све жене и да апелујемо да све жене треба да иду на превентивне прегледе“, истакла је Борка Стефановић из Врања.

Кампања „Дај педалу раку“ Женског центра Милица добила је регионални карактер.

Поруке солидарности и подршке пружају здравствени радници, запослени у градским управама, чланови удружења, спортисти, деца.

„И кад дође дијагноза има решења, никад није све изгубљено, увек се треба борити, ми жене у 'Јефимији' то врло добро знамо, сви ми смо заједно и заједно смо увек смо јачи“, објашњава Нада Симеуновић из ужичког саветовалишта „Јефимија“. 

Коронавирус зауставио рад на подизању свести о превенцији кроз контролне прегледе 

Према речима докторке Маје Гулан, хирурга-онколога из Ужица, кроз болницу у том граду прође око 150 новооткривених жена годишње са раком дојке.

„То је јако велики број. Добра ствар код нас је што већина тих жена дође у првом, другом, стадијуму, кад можемо да постигнемо добре резултате“, нагласила је др Гулан. 

Годишње у Србији оболи око 4.600 жена од карцинома дојке, повећава се за пет до 10 одсто број оболелих у свим регионима. Организовани систематски прегледи утицали су на подизање свести о значају превенције, али је корона то зауставила.

„Свест постоји, али постоји и страх код људи од вируса короне и зато можда неко и избегава, а онај који је био уплашен, знате имамо људе који увек траже неки разлог да не оду код лекара, који сумњају да се са њим нешто дешава, али траже разлог да не оду“, наводи др Коста Здравковић, начелник дневне онколошке болнице у Врању. 

У дневној онколошкој болници лече се пацијенткиње узраста од 20 до 80 година, старосна граница се помера, а рано откривање болести већини доноси излечење.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 11. октобар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи