Читај ми!

Десет малих промена које можете увести одмах како бисте спречили дебљање

Недавне студије су откриле да уколико свакодневно унесемо само 100 до 200 калорија мање или сагоримо додатнх 100 до 200 калорија сваког дана, то дугорочно може да спречи добијање на тежини.

У доби од 20 до 55 година, већина одраслих на годишњем нивоу добија на тежини између пола и једног килограма, што временом доводи до тога да имају прекомерну тежину или постају гојазни. Ово повећање телесне тежине обично није последица преједања и повећаног уноса хране, већ углавном последица постепеног и благог повећања од 100 до 200 додатних калорија него што је потребно из дана у дан.

Добра вест је да врло малим изменама у свакодневним навикама у исхрани или физичкој активности, можемо да спречимо ово постепено и стално повећање тежине.

Недавне студије су откриле да уколико свакодневно унесемо 100 до 200 калорија мање или сагоримо додатнх 100 до 200 калорија сваког дана, то може да спречи дугорочно добијање на тежини.

Ову методу познату као „приступ малих промена“ 2004. године први је предложио Џејмс Хил, стручњак за проблеме гојазности, како би помогао људима да управљају својом телесном тежином.

Истраживања су показала да су ове мале измене спречиле дебљање, али није доказано да помажу и у губитку килограма.

Ево неких успешних техника које су коришћене у овим истраживањима:

1. Изађите из аутобуса једну станицу раније и пешачите остатак пута. Можда ћете на крају ходати још десет до 15 минута, а то би вам могло помоћи да сагорите до 60 калорија. Ако ово урадите и на путу до куће, то може значити да ћете сагорети до 120 калорија.

2. Смањите количину хлеба. Ако се одрекнете хлеба, или уместо њега узмете салату или поврће – то би вам могло помоћи да смањиде дневни унос калорија за скоро 200 калорија.

3. Пређите на дијететске напитке. Иако можда немају исти укус, али овом заменом можете смањити унос и за 145 калорија. Међутим, недавна истраживања показују да прелазак на дијететска пића можда и није идеалан начин за контролу телесне тежине – па би прелазак на воду уместо уобичајеног газираног напитка имао много више ефекта.

4. Избаците млеко из кафе јер оно може да садржи и до 186 калорија.

5. Кад кувате, додајте једну кашику уља мање. Једна кашика маслиновог уља, на пример, садржи нешто више од 100 калорија, па ако смањите то може бити један од начина да се избегну додатне калорије.

6. Ако имате нешто слатко, сачувајте половину за сутра. На пример, ако поједете само пола КитКат -а, могли бисте смањити унос калорија за око 102 калорије – и дати вам нешто чему ћете се радовати наредног дана.

7. Узмите један или два кромпира мање уз печење. Један кромпир средње величине садрћи чак 200 калорија, па поведите рачуна о томе колико сте их ставили на тањир.

8. Шеткајте се док телефонирате. Тако можете сагорети додатних 100 калорија, ако телефонирате,на пример, пола сата у покрету.

9. Избегавајте слаткише. Одбијање колача, кекса и других слаткиша могло би вам помоћи да лако избаците додатних 100 до 200 калорија из исхране – можда и више, у зависности од хране.

10. Ако имате пса, изведите га на додатних пола сата шетње сваки дан. Пас ће то ценити, а ви бисте могли да сагорите преко 150 калорија.

Приступ малих промена има многе предности за управљање тежином. Прво, мале промене је лакше унети у свакодневни живот у односу на веће. На пример, лакше је појести 100 до 200  калорија мање дневно него 500 (у основи, цео оброк).

Мале промене се такође лакше одржавају на дуже стазе, што је кључно за управљање тежином. А, ако људи успеју да направе ове мале промене, то их може навести на веће промене у њиховом животу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 11. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи