Читај ми!

Зашто настаје дијабетес и који симптоми га прате

Шта су претходних месеци дечји ендокринолози уочили у својим ординацијама? Са којим изазовима су се суочавали родитељи? Зашто код дијабетеса не сме да се чека са контролама? Ово су само нека од питања за гошће Јутарњег програма РТС-а, др Татјану Миленковић, дечјег ендокринолога са Института за мајку и дете, и Ивану Веверц, мајку девојчице са дијабетесом.

„Постоје различите форме дијабетеса код деце, дијабетес типа 1 и дијабетес типа 2, постоји неонатални дијабетес који има 12 или 13 врста. Код деце се обично јавља дијабетес типа 1, то је аутоимуна болест, не знамо како настаје, а број деце са дијабетесом у свету расте“, истакла је др Татјана Миленковић са Института за мајку и дете.

„И у Србији расте број деце са дијабетесом, пораст на годишњем нивоу је око шест одсто. Деца са новооткривеним дијабетесом стижу касно, када је болест већ озбиљна. Зато се трудимо да едукујемо родитеље“, нагласила је др Миленковић.

Ивана Веверц, мајка девојчице са рано откривеном дијагнозом дијабетеса, каже да је приметила да нешто није у реду када је дете имало две и по године. Девојчица је почела често да тражи течност, често мокри, а истовремено је губила на килажи. То су били први симптоми да нешто није у реду.

Које симптоме родитељи не смеју да игноришу?

„Много пије, много мокри, губи на телесној маси. Прво треба да се измери гликемија. За то је потребно неколико минута у Дому здравља или апотеци. Иначе је дијабетес болест коју су препознавали чак стари Египћани. Гликемија треба да буде у жељеном опсегу, а то се постиже добром метаболичком контролом. Умерена физичка активност, прилагођена исхрана, позитиван став према животу“, истиче докторка.

Напомиње да је кетоацидоза тешка акутна компликација дијабетеса, а у Србији је има 35 одсто оболеле деце. Кетоацидоза је болест која је узнапредовала, а коју препознаје лекар.

Како да превенирамо кетоацидозу, али и друге компликације које родитељи примете код деце, шта је важно поручити родитељима?

„Свако дете које много пије, много мокри и губи на телесној маси треба што пре да се јави лекару“, истакла је др Татјана Миленковић са Института за мајку и дете.

петак, 11. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи