Читај ми!

Ко је склонији депресији - ранораниоци или ноћне птице

Ранији одлазак у кревет и рано буђење могу пружити одређену заштиту од депресије, сугерише нова студија.

Ко је склонији депресији - ранораниоци или ноћне птице Ко је склонији депресији - ранораниоци или ноћне птице

Према подацима из новог истраживања, ако сте јутарњи тип особе, вероватно имате смањен ризик од дубоке депресије.

Ипак, треба имати у виду да, на пример, људи који су ранораниоци могу имати и друге здравије навике која смањују ризик од депресије - здравије се хране или редовно вежбају.

Сви ти фактори, као и многи други, могли би објаснити смањени ризик од депресије. Штавише, сама депресија проузрокује поремећаје спавања, па би могло бити да је депресија узрок тога што ноћу не спавате, а не обрнуто.

Нова студија, међутим, нуди убедљивије доказе да ранији одлазак у кревет и рано буђење могу сами по себи пружити заштиту од депресије, независно од других фактора.

Студија, објављена у JAMA Psychiatry, користи методу истраживања под називом Менделова рандомизација, која помаже да се прецизно утврди узрочно-последична веза.

Том методом истраживачи могу упоређивати велике групе људи на основу генетских варијанти које су независне од других здравствених карактеристика или карактеристика понашања - у овом случају тенденција да будемо раноранилац или ноћна птица.

Идентификовано је више од 340 генетских промена повезаних са циркадијалним ритмом спавања, па истраживачи могу упоредити велике групе људи. 

Научници су користили две генетске базе података са више од 800.000 одраслих да би спровели Менделову студију рандомизације циркадијског ритма и ризика од депресије. Нису имали само генетске податке, већ и податке о дијагнози депресије и информације о томе када су људи одлазили у кревет и будили се.

Истраживачи су могли да прате и „средину сна", што је корисна научна мера нечијих тенденција спавања. На пример, јутарња особа која има навику да иде у кревет у 22 сата и да се буди се у 6, има средину спавања од два сата ујутру.

Открили су да је за сваку нижу „средину спавања" постојао чак 23 одсто нижи ризик од оболевања од велике депресије.

Утицај радног времена 

Др Тил Ренеберг, стручњак за хронобиологију, који није био укључен у истраживање, рекао је да је недостатак студије био у томе што научници нису имали податке о томе да ли су ти људи морали да устану због посла или због других обавеза.

Додао је да и људи који су „ноћне птице“ често морају да иду на посао - рано, што само по себи може допринети депресији.

„Из својих података извукли су праве закључке," рекао је, „али живот је сложенији од тога", опрезан је др Ренеберг.

Сада се вероватно питате, ако сте „ноћна птица", хоће ли промена навика ублажити депресију или смањити ризик од њеног развоја. 

„Није неопходно", рекао је водећи аутор, др Ијас Даглас, са Калифорнијског универзитета у Сан Франциску. „Студија се бави великим групама људи, а не појединцима", додао је.

„Ови подаци нам говоре да одређени трендови у друштву, попут употребе паметних телефона и других уређаја с плавим светлом ноћу, због којих идемо касније на спавање - можда имају утицаја на ниво депресије у популацији. Добијени резултати не говоре да ћете се, ако одете раније на спавање, ослободити депресије. Откривање ефикасних терапија мора бити препуштено клиничким испитивањима", објаснио је др Даглас.

Ипак, дао је савет: „Ако сте вечерњи тип, а морате да се будите рано, покушајте мало раније да идете у кревет, јер би то могло да буде корисно за ваше ментално здравље."  

субота, 12. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи