Читај ми!

Тест „сунђер на канапу“ за прецизније и лакше утврђивање рака једњака

У Великој Британији започињу испитивања теста који, у односу на већ познате методе, раније може да открије ризик од болести једњака.

Испитивања новог „оружја“ у борби против рака, требало би да почну широм Британије следећег месеца.

Сунђер на узици - је нови механизам који би требало да се користи за одређивање ризика појединаца, којима прети ризик од развоја рака једњака.

Циљ је - суочити се са једном од најопаснијих болести у Британији. Рак једњака често се дијагностикује касно, када га је тешко лечити.

Шести је најчешћи узрок смрти од рака у Великој Британији, са само 15 одсто пацијената који су преживели пет година након дијагнозе, а чешћи је код старијих људи.

„Нови изум би требало да омогући лекарима да прецизно утврде код којих пацијента је болест у раној фази, а који су у ризику од накнадног развоја карцинома", рекла је професорка Ребека Фитцџералд са Универзитета у Кембриџу.

„Третман болести је мање инвазиван и ефикаснији ако се открије у ранијој фази, и то би требало знатно да побољша стопу преживљавања", додала је.

Једњак - или грло - преносик је хране из уста у стомак. Рак настаје када ћелије на његовој слузници почну неконтролисано да се деле и множе.

Кључно је да је овај рак чешћи међу људима који пате од сродне болести познате као Баретов једњак и која се често развија код људи који имају жгаравицу, рефлукс киселине или озбиљне сметње у пробави.

Сунђер на узици је развијен да прецизно и јефтино одреди дијагнозу за Баретов једњак.

„Тренутно људи за које се сумња да имају Баретов једњак морају да иду у болницу на ендоскопски преглед који захтева седацију и доста времена. Новим изумом се може руковати врло лако, за неколико минута, и процедуру може обавити медицинска сестра", објаснила је Фицџералдова.

Како ради

Сунђер - који производи „Медтроник" - даје се заправо као таблета која се прогута. У стомаку се шири и претвара у мали сунђер који се нити за коју је везан повуче натраг до грла, сакупљајући ћелије једњака на путу. Оне се затим шаљу на анализу.

Већина случајева Баретовог једњака се не претвори у рак, али мали проценат ипак постаје канцер.

Тим предвођен Ребеком Фицџералд, развио је тест којим се прецизно одређује присуство протеина који је назван ТФФ3, и који се налази само у преканцерозним ћелијама, и појављују као смеђе мрље на слајдовима који се праве од ћелија добијених из једњака пацијената.

Одређивање типа ових ћелија обављају патолози који раде у централним лабораторијама, али посао може бити мукотрпан.

„То је као да тражите кредитну картицу на фудбалском терену", рекао је др Марцсл Герунг, суоснивач и извршни директор компаније „Сајтид", која пружа дијагностичко тестирање.

Герунгов тим примењује АИ програм који је знатно побољшао брзину којом се могу наћи претканцерогене ћелије.

„Иронично, али нам је помогла пандемија коронавируса, која је зауставила већину ендоскопских тестова у болницама - главни метод за уочавање случајева рака једњака", додао је Герунг.

„То је довело до знатног ентузијазма за проналажење алтернатива, а канап са сунђером се лепо уклопио и нашао место примене", сигуран је.

Рана испитивања сугеришу да је изум са сунђером чак више од десет пута ефикаснији у дијагнози Баретовог једњака од прошлих метода. Стопе раног откривања рака би стога требало знатно да се побољшају у наредним годинама и да тако донесу одговарајућа побољшања у статистици кода је реч о стопи преживљавања.

„То би требало да нам помогне да постигнемо свој циљ и да три четвртине људи преживи рак у наредних 20 година", рекла је Мишел Мичел, управница Центра за истраживање канцера Уједињеног краљевства.

субота, 12. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи