Читај ми!

Кантарион, лобелија, женшен и салата од драгољуба – помоћи ће вам да оставите цигарете

И поред тога што је о штетности пушења већ све речено, многима и даље није ни мало лако да се одрекну ове навике. Међутим, у природи постоје биљке које могу да помогну пушачима у одвикавању од дувана.

За кантарион се зна да је добар за лечење рана, посекотина и опекотина, а доказано је да делује и антидепресивно. Новинар и народни травар, Момчило Антонијевић, наводи да кантарион може да помогне и пушачима, посебно оним нервозним, који јако тешко подносе апстиненцијалну кризу.

Кантарион

„Кантарион је једна од мојих омиљених биљака и он је пре свега инхибитор монаминске оксидазе, дакле, делује као класични антидепресив, а наука га је популарно прозвала 'биљним прозаком‘. Кантарион помаже и пушачима и они би требало да пију две до три шоље било чистог чаја од кантариона, било комбинације кантариона и мајчине душице која се показала као прилично ефикасна када су пушачи у питању“, додаје Антонијевић.

Чај се припрема тако што се једна супена кашика кантариона или једна супена кашика једнаких делова кантариона и мајчине душице прелије шољом кључале воде, промеша, поклопи и остави да одстоји двадесетак минута до пола сата. Чај се процеди и попије незаслађен. Потребно је попити три шоље чаја у току дана.

„Поред тога што је кантарион изузетно лековита биљка, он се мора узимати са опрезом јер повећава осетљивост наше коже на сунце. Чак и оно кантарионово уље које се продаје на плажама није добра ствар, али када се наноси на кожу, његово деловање је нешто блаже, међутим, када се пије чај, кожа постаје осетљивија“, напомиње народни травар.

Зато, препоручује Антонијевић, немојте пити чај од кантариона уколико сте кренули на плажу да се сунчате. Такође, чај од кантариона не би требало да пију људи који пију антидепресиве јер појачава њихово дејство. Са пажњом морају да га пију и жене које користе пилуле за контрацепцију јер може драстично да смањи њихово дејство.

Лобелија

Лобелија је једна мало позната биљка код нас јер води порекло из мочварних предела Америке. Из ње се добија алкалоид лобелин који у суштини „превари“ наш нервни систем јер има слично дејство као дуван, али не садржи остале штетне састојке као што је никотин и нема штетно дејство на наш организам.

„Лобелија је апсолутно фантастична биљка и може се наћи у свакој апотеци широм света. Лобелин је врста лека који се јако често користи као прва помоћ код застоја у дисању, код сунчанице, али пошто је у питању алкалоидна биљка, баш као и дуван, увек се пре њене употребе треба консултовати са лекаром, овлашћњним хербалистом или фармацеутом“, напомиње Антонијевић.

Женшен

Латински назив женшена или гинсенга, Panax ginseng, потиче из грчког језика, а панакс значи „лек за све“. Он је одлична биљка за подизање нивоа енергије, за побољшање стања целокупног организма, а неке студије су показале да је добар и за дијабетичаре.

„За пушаче је корисно да узимају женшен зато што он онемогућава производњу допамина после попушене цигарете и нема се тај осећај задовољства“, напомиње саговорник Иване Миленковић.

Иђирот

Биљка која делује по сличном механизму је и иђирот, Acorus calamus, која расте у мочварама и поред обала река широм Србије. Има цваст која подсећа на клип кукуруза и има интензиван мирис. Користи се корен, а када се пије чај од корена иђирота ствара се осећај гађења према цигаретама.

„Пушачи су се жалили да им је било потпуно упропашћено задовољство, а пракса је показала да половина престане да пуши, а половина престане да пије чај“, додаје Антонијевић.

Иђирот веома благотворно делује и на наше органе за варење и препоручује се људима који имају поремећај лучења желудачне киселине.

То је горка, ароматична биљка и припрема се на специфичан начин, хладном припремом. Увече се кафена кашичица иђирота прелије са 250 милилитара хладне воде, промеша, поклопи и остави да стоји преко ноћи. Нардног дана се благо загреје, процеди и попије. Пије се једна, највише до две шоље на дан.

Драгољуб и поточарка - салата за пушаче

За оне који не могу да се одрекну цигарета постоје биљке које им могу помоћи да колико-толико заштите своја плућа и респираторни тракт.

Драгољуб и поточарка су две биљке које садрже сумпорна једињења и изузетно су лековите иако се јако мало користе у нашој народној медицини.

Драгољуб је обично омиљено цвеће у сеоским срединама, а може се видети и на појединим терасама. Поточарка расте дивље у Србији у чистим потоцима и поред река, а може се наћи и на појединим пијацама. Од драгољуба су јестиви и листови и цвет.

Мед, оман и анис

Ова благотворна комбинација меда и биљака помаже избацивању слузи нагомилане у плућима и препоручује се пушачима који имају типичан пушачки надражајни кашаљ.

Припрема се на два начина: од осушеног корена омана (волујско око, жути колоточ, огњица, велики волујак) и семена аниса, а може и од осушењног корена омана и етерског уља аниса.

Потребно је 100 грама сувог корена омана, 100 грама семена аниса које треба добро самлети док се не претвори у ситан прах и све то помешати са једним килограмом меда.

Потребно је добро мешати, а после два, три дана то постаје једна хомогена маса и узима се три пута на дан по једна кафена кашичица уз чашу воде или уз чај од босиљка или дивизма.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 12. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи