Читај ми!

Да ли је коронавирус протерао грип

Према подацима коронавирус је утицао да се у готово целом свету смањи број оболелих од грипа за око 95 одсто. Поставља се питање са ли су се остале сезонске респираторне инфекције само притајиле или су нестале пред налетом коронавируса?

Сезона грипа уобичајено почиње у октобру и траје до маја. Према подацима из здравствених установа на територији Србије, у овој сезони није било лабораторијски потврђеног вируса грипа, наводи доц. Др Верица Јовановић, директорка Института „Батут“.

Редован надзор који се спроводи сваке године је показао да без обзира на тестирање и анализе сумњивих брисева који су рађени у Националној лабораторији, вирус грипа није потврђен.

„То није изненађење јер су у овој сезони којом је доминирао ковид 19 и нови коронавирус, у многим земљама света је дошло до изостанка присуства вируса грипа или се он појавио само у спорадичним случајевима“, додаје докторка.

Осим грипа прате се и обољења слична грипу која су најзаступљенија у популацији деце од једне до четири године. Када се подаци упореде са онима од пре пандемије уочљиво је да није било свих оних уобичајених манифестација које су обично биле заступљене у домовима здравља.

Превентивне мере су дале резултате

Начин преноса грипа и коронавируса је исти, међутим примарне превентивне мере које су примењиване су заиста дале резултате, сматра саговорница Иване Божовић.

Поред тога, ове године је забележен и значајан пораст броја вакцинисаних против грипа, посебно ризичних група. Процес вакцинације је био нарочито интензиван на почетку сезоне грипа.

Коегзистенција и присуство оба вируса ће вероватно бити предмет анализа у наредном периоду, али како наглашава директорка Института „Батут“, неопходно је наставити са имунизацијом против грипа и свих респираторних болести које ће бити подлога за лакши улазак САРС-КоВ-2 вируса.

„А ми ћемо се колективним имунитетом и вакцинацијом против ковида 19 изборити да и он постане спорадична болест, што је циљ целокупног становништва и стручне јавности у свету“, наглашава др Верица Јовановић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 12. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи