Читај ми!

Седамсто милиона Кинеза гојазно – новчаници све дебљи, а са њима и стомаци

Нешто више од половине грађана Кине има вишак килограма, закључак је студије Националне здравствене комисије. Стопа гојазности код одраслих Кинеза се више него удвостручила у протекле две деценије, са 7,1 одсто 2002. на 16,4 одсто ове године.

Према извештају, 50,7 одсто одраслих Кинеза има вишак килограма, укључујући и оне који се сматрају гојазним. Имајући у виду да Кина има више од 1,4 милијарде становника, ти подаци су посебно забрињавајући.

То је изузетан скок у протеклих две деценије - 2002. године 29,9 одсто одраслих Кинеза патило је од вишка килограма. Деценију касније, тај број је скочио на 42 одсто.

„Становници наше земље суочавају се са великим проблемом гојазности. Стопа људи са вишком килограма је у порасту и код урбаних и код руралних популација, као и у свим старосним групама“, рекао је Ли Бин, заменик директорка Националне здравствене комисије.

Економски раст заслужан за опуштање каиша

Један од разлога за овакав скок су промене у исхрани и навикама, условљене рапидним економским развојем. Током 50-их и 60-их година, од глади је према проценама умрло око 45 милиона Кинеза.

Све до 1993. године, људи су користи бонове да би набавили основне потрепштине, попут пиринча, уља, јаја и меса, наводи Си-Ен-Ен.

Ипак, дани мањка хране су давна прошлост. Сада Кинези могу да уживају у којој год храни изаберу, а економски раст омогућио им је да приуште све калоричнију исхрану.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 17. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи