Читај ми!

Нова студија: Како је испијање кафа повезано са ризиком од деменције

Људи који редовно пију кафу имају мањи ризик од развоја деменције, показало је ново истраживање. Али постоји „квака“ – повезаност важи само за одређене врсте кафе.

Веза је утврђена након спроведене студије на основу података из здравствених картона 204.847 људи у Великој Британији, старости између 40 и 69 година. Истраживање су спровели истраживачи из институција широм Кине. Евиденција је укључивала и навике конзумирања кафе и дијагнозу случајева деменције. „Већи унос кафе која садржи кофеин, дакле није била у процесу декофеинизација, посебно незаслађене кафе, био је повезан са смањеним ризицима од Алцхајмерове болести, дементних поремећаја и Паркинсонове болести“, пишу истраживачи у научном раду.

„Међутим, таква повезаност није примећена за кафу заслађену шећером или вештачким заслађивачима“, објаснили су аутори студије.

Истраживачи су користили извештаје учесника о њиховом уносу кафе како би их поделили у пет група: они који не конзумирају кафу, 0 до 1 шољица дневно, 1 до 2 шољице дневно, 2 до 3 шољице дневно, и више од 3 шоље дневно.

Последња група је она у којој је пронађен највећи статистички значај. Али свеукупно, у поређењу са људима који не пију кафу, они који пију било коју количину кафе имали су најмање 34 посто мање шансе да развију Алцхајмерову болест и сродне болести, 37 посто мање шансе да развију Паркинсонову болест и 47 одсто мање шансе да умру од неуродегенеративне болести.

Међутим, кафа је морала бити незаслађена и са кофеином да би ова веза важила. Истраживачи мисле да би одређена својства кофеина могла заштитити мозак од деменције. Могуће је да шећер и вештачки заслађивачи ометају предности кофеина – и зато ће бити потребне додатне студије да би се то сигурно знало.

„Вишеструки механизми сугеришу потенцијалну везу између конзумације незаслађене кафе и кафе са кофеином и неуродегенеративних болести“, пишу истраживачи.

Подаци у новој студији ипак овде нису довољно свеобухватни да би показали директну узрочну везу. Није јасно да ли испијање кафе спречава деменцију, да ли рани стадијуми деменције утичу на испијање кафе код људи, или постоји трећи непознати фактор који утиче и на унос кафе и на ризик од деменције.

Вероватно је много различитих фактора у игри, с обзиром на сложеност мозга и неуродегенеративних болести.

И претходне студије су откриле да кафа може спречити погоршање деменције и можда додати године нашим животима. Међутим, изгледа да повезаност та два чиниоца зависи и од тога колика је количина, и какве кафе у питању.

„Додавање шећера или вештачких заслађивача кафи може имати штетне ефекте и томе треба приступити опрезно“, пишу истраживачи и додају: „Уместо тога, препорука је конзумација незаслађене кафе која садржи природни кофеин.

Истраживање је објављено у часопису American Journal of Clinical Nutrition.

петак, 24. јануар 2025.
5° C

Коментари

Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом
Predmeti od onixa
Уникатни украси од оникса
Ruzmarin
Рузмарин – биљни еликсир младости, чува наше памћење и отклања болове