Читај ми!

Припрема детета за полазак у приватни вртић

Период адаптације детета након поласка у вртић веома је важан. Дужина његовог трајања је индивидуална јер свако дете је прича за себе. Шта је то што Ви, као родитељ, можете да урадите како бисте и себи и детету омогућили брзо и безболно прилагођавање на ново окружење? Нудимо Вам неколико практичних савета за успешан пролазак кроз период адаптације.

Започните припрему на време

Пажљиво планирање је од суштинског значаја. Уписивање детета у предшколску установу не дешава се изненада. Идеално би било да се са припремама почне пар месеци пре поласка у вртић. Оне подразумевају више ствари, а циљ им је да се дете што лакше уклопи у нову средину.

Скоро сви приватни вртићи имају посебне програме адаптације који подразумевају постепено увођење детета у рад групе. Међутим, пошто се адаптација у вртићу спроводи без присуства родитеља, веома је важно да се дете унапред код куће припрема на прве дане у предшколској установи.

Разговарајте са дететом

Одвојте посебно време да разговарате са дететом о поласку у вртић. Увек имајте позитиван став. Представите вртић као нешто ново и узбудљиво.

Детаљно објасните детету како отприлике изгледа дан у вртићу. Потрудите се да оно схвати да увек на крају дана долазите по њега и идете кући.

Страх од одвајања од родитеља је нормалан. Са друге стране, код родитеља се такође јавља брига да ли дете сувише пати у првим данима одвајања.

Испричајте детету како је Вама било кад сте били мали и ишли у вртић, јер деца воле да слушају о искуствима родитеља када су они били њиховог узраста. Наведите што више позитивних примера. Испричајте му да ће упознати нове другове и другарице.

Опишите како изгледа вртић и реците му да тамо има пуно нових и занимљивих играчака. Пробудићете његову знатижељу. Пажљиво саслушајте шта дете има да Вам каже или да Вас пита. Откријте чега се плаши и разговарајте са њим о томе.

Луткарско позориште

Припремање детета за полазак у вртић, осим разговора, подразумева и неке креативне методе. Деца највише уживају у игри, тако да је она одличан инструмент кроз који се учи.

Опонашање ситуација из вртића служи да се дете кроз игру улога упозна са тим шта га тамо чека. У ту сврху послужиће Вам плишане играчке. Узмите неколико омиљених дететових плишаних животиња и поделите им улоге. Меда може да буде васпитачица, а слонче и зека другари из вртића. Одглумите ситуацију у којој се зека уплашио. Шта ће да уради зека кад се уплаши? Рећи ће васпитачици.

У сценарио убаците и неке обичне свакодневне ситуације из вртића као што су оброци или одлазак у тоалет. Доделите једној играчки улогу маме или тате (или особе која ће долазити по дете у вртић) и на крају сваког играња одглумите полазак кући.

Нека у игри васпитачица каже другим играчкама да не буду тужне и да се не брину јер ускоро ће и њихови родитељи доћи по њих.

Дете као главни јунак приче

Смислите причу или бајку у којој је Ваше дете главни јунак. Радња се дешава у вртићу, а тема су разне занимљиве догодовштине. Убаците смех и хумор. Направите заплет који осликава реалну ситуацију.

Кроз бајку, али и кроз разговор пренесите детету поруку да је нормално да се некад плаши, али га истом том приликом охрабрите и наведите сопствене примере превазилажења страха. Прича може бити из више делова. Згодно време за причање ове приче је пред спавање.

Помоћ старијег брата или сестре

Ако Ваше дете има старијег брата или сестру, нека се и они активно укључе у помоћ око припреме за полазак у вртић. Деца у старијој браћи виде узоре на које се радо угледају. Нека им они причају о својим позитивним искуствима из вртића.

Не само да ће ови примери детету много значити као подстицај, већ ће додатно побудити његову знатижељу. Дете ће желети да се поистовети са својим старијим братом или сестром. Радоваће се поласку у вртић и жељно ће га ишчекивати.

Припремите себе

Припрема за полазак у вртић подразумева и да се сами родитељи на то припреме, нарочито ако им је то прво дете. Недостатак искуства ствара многе бриге и бојазни.

Неким родитељима веома тешко пада када чују дечији плач, који је потпуно нормалан док се не заврши период адаптације. Прихватите то као нешто што је очекивано.

Одаберите квалитетан приватни вртић у чије особље имате поверења и препустите професионалцима да раде свој посао. Узмите слободне дане када дете крене у вртић како бисте у почетку могли да га остављате краће време.

Боравак се из дана у дан постепено продужава, све док једног дана дете не остане на спавању. Адаптација се сматра успешно завршеном када дете, без већих потешкоћа, проведе цео дан у вртићу.

Избор квалитетне предшколске установе веома је важан. Предност приватних вртића огледа се у томе да је рад организован у малим групама. Тиме је омогућен индивидуалан приступ сваком детету и већа посвећеност васпитача појединачним потребама детета.

Док бирате вртић од велике помоћи биће Вам веб-сајт mirandre.com на коме се налази ажуран списак свих вртића са детаљним презентацијама и мноштвом фотографија. Посетите више њих и упознајте се са особљем како бисте лакше донели исправну одлуку о избору најбољег вртића за Вашег малишана.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 17. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи