Читај ми!

Вежбањем и продубљеним дисањем спречава се успоравање размене материја и чува имунитет

Упркос томе што се многи труде да одржавају кондицију и у отежаним околностима које је пандемија коронавируса наметнула, мало је оних који се баве суштином вежбања односно значаја конкретне вежбе за активирање одређене групе мишића. Професор Факултета спорта и физичког васпитања Душко Илић каже да је изузетно важно спречити успоравање размене материја у телу јер се на тај начин угрожава имунитет.

Како пронаћи праву врсту тренинга за своје тело и вежбањем подићи имуни систем, било је важно питање и када смо на прагу зиме само желели да обратимо пажњу на здравље и фигуру, а посебно је значајно сада када се, бежећи у своје домове од коронавируса, из дана у дан све мање крећемо.

Јутјуб је преплављен показним снимцима вежбања у кућним условима, али они који нас онлајн уче како да тренирамо нису увек стручњаци.

„У овом моменту највише су угрожени људи трећег доба и тај део убрзане атрофије долази поготово са задње стране, такозвана задња ложа, натколеница. С друге стране, у великој мери атрофирају мишићи абдомена, стомака ако се не користе и ако је могуће направити добро третирање по сваком аспекту тих мишићних група“, наводи шеф катедре за моторну контролу и биомеханику на Факултету спорта и физичког васпитања професор доктор Душко Илић.

Док задњу ложу треба истезати, вежбе за доњи стомак могу се радити у лежећем положају, а не треба заборавити ни рамени појас.

„За све то има лека – елементарним праћењем техника истезања за задњу ложу и рамени појас, односно доброг прављења мишићног тона абдомена. Органи су изразито тешки, тако је природа удесила да у средишњем делу тежиште буде добро фиксирано. Нажалост, они се током седења брзо спуштају, а кад се спусте имају јаку пресију на карлицу сви продукти катаболизма, будући да нам они обезбеђују виталне функције, задржавају се и врло брзо се формира већи степен киселости целог тела“, објаснио је Илић.

Према његовим речима, киселост тела угрожава цело тело, а с друге стране лимфоток постане мање мобилан јер је венска крв мање покретљива. 

„За старе је посебно важно да имају свој тајмер за 'излазак' у кућним условима – боравак на прстима дефинише у старту добар крвни притисак, затим дијабетичари треба да имају услове да користе 'форсирано дисање'“, наводи професор Илић додајући да ако се повремено не избаци ваздух „из празног простора“ може се јавити читав низ проблема.

„Издисај треба да траје бар дупло дуже од удисаја. Стварамо услове веће вентилације, а продубљени удисај на једну носницу у проветреним условима може да се увуче много више ваздуха и да обогаћивање крви буде стабилније“, нагласио је Илић.    

Према његовим речима, на тај начин ће се поспешити боља размена материја, што је изузетно важно јер се са спором разменом материја губи имунитет. 

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 17. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи