Читај ми!

Идите на редовне прегледе, у Србији годишње од рака дојке умре 1.600 жена

Октобар је месец борбе против рака дојке, али и месец у којем све жене подсећамо да иду на редовне прегледе. По смртности од ове болести, Србија се налази на другом месту у Европи.

Имамо времена за фризера, козметичара, кафу или омиљену серију. Немамо времена за преглед или на њега не можемо да чекамо... Изговора је много, а један такав преглед може да нам сачува живот.

У Србији сваке године од рака дојке оболи око 4 000 жена, а 1.600 умре. 

За Јасмину Лукић из удружења „Европа Дона" дијагноза - рак дојке, била је велики шок, иако је имала генетичке предиспозиције. Каже да је била и љута и тужна и огорчена.

„Хтела сам да оздравим, да уживам у животу и са својом децом, јер, живот је вредан", рекла је Јасмина.

Удружење сада има и портал на коме се објављују важне информације, доступне свим женама.

Статистика каже да на нивоу Србије, највише пацијената од карцинома дојке долази из највећих градова. Позитивно је то што је последњих година у порасту рано откривање ове болести.

„Сваке године региструјемо нових 45 жена, 45 жена више, које у раној фази имају могућност да дијагностикују рак дојке што чиме утичемо пре свега на прогнозу саме болести, њен ток а уколико се у ранијој фази болест открије, она се претвара у хроничну незаразну болест са којом се дуго живи а исходи су бољи", рекла је директорка института „Батут", Верица Јовановић.

„Број новооткривених случајева годишње од рака дојке код жена расте. У високо развијеним земљама тај број такође расте али смртност опада. На жалост, то код нас још није случај и зависи од више фактора - почев од става, редовних контрола, свеобухваног скрининга, дигитализације података...", каже Вицко Ференц, државни секретар у Министарству здравља, и додаје да је у приоритетима Владе и рад на јачању здравства међу којима су и наведени фактори.

Када говоримо о утицају коронавируса на рак дојке, стручњаци кажу да је још рано тачно дефинисати тај однос. Још пре епидемије, мобилни мамограф који омогућава рано откривање рака дојке, је радио на више локација, а тако је и сада - тренутно је у Смедереву. Поштују се све епидемиолошке мере при прегледима.

„Женама старости од 50 до 69 година се као превентивни преглед, мамографија препоручује једном у две године", рекла је Верица Јовановић.

Учесталост контролних прегледа зависи од випе фактора 

Иначе, од старости највише зависи колико често треба ићи на контролне прегледе. „Добро је већ и после двадесете године, да девојке оду код лекара и ураде ултразвучни преглед који је нешкодљив и доступан у сваком дому здравља. Онколошки институти нису престали да раде због пандемије, осим прерасподеле људства", рекао је Вицко Ференц.

„Од 25. до 65. године - једном у три године треба посетити гинеколога и урадити папаниколау преглед, јер се тиме рано открива почетна фаза карцинома грлића материце, а када је у питању карцином дојке, скрининг преглед је започет од 50. године живота, до 69. Једном у две године потребна је мамографија. Уколико је у породичној анамнези било карцинома дојке, онда се правила мењају и жена треба раније да посети свог гинеколога, и лекара опште праксе, и да са мамографијом крене раније.", саветује др Јовановић.

„Када је у питању значајана рак дебелог црева, од 50. године живота, ризик за откривањем и јављањем рака дебелог црева расте, једном у две године урадити тест, код изабраног лекара, лекара опште праксе", каже директорка „Батута" и додаје да треба утицати на факторе ризика међу којима су регулисана телесна тежина, кретање, контрола хроничних болести и наравно - контролни редовни прегледи.

Говорећи о унапређивању лечења рака дојке, Вицко Ференц каже да је све више нових и квалитетних врста терапија међу којима су и оне циљане што је од великог значаја.

„Не постоје новчана средства која ви можете да упумпате у здравствени систе ми да имате све, наравно, никада нећете имати све, али могу да кажем да је за иновативне лекове, у односу на прошлу годину, сада петоструко повећан износ за набавку таквих лекова и искрено се надам да ћемо имати све доступне лекове, нарочито за ову болест која је број један за жене у Србији. Циљ Министарства је да никога не оставимо без најбоље могуће и доступне терапије", закључио је Ференц.

На генетику не можемо да утичемо, али можемо на неке лоше животне навике. За почетак оставите цигарете, вежбајте, здраво се храните. Тако се борите и против рака.

петак, 18. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи