Прекидање зачараног круга дијабетеса, бубрежне и срчане слабости

У Србији од дијабетеса болује око 750.000 пацијената, који имају вишеструко већи ризик од развоја кардиоваскуларних и бубрежних обољења. Управо је завршен је Европски конгрес кардиолога, где су представљени најновији резултати великих студија о лечењу оболелих од шећерне болести.

„Из зоне превенције полако улазимо у зону активног лечења где смо сада у стању код некога ко има дијабетес да спречимо дугорочне компликације, већ можемо да помогнемо људима да не добију дијабетес и смањимо ризик да добију или погоршају бубрежну слабост“, објашњава кардиолог на КБЦ Србије, проф. др Арсен Ристић.

Доктор Радомир Наумовић, нефролог КБЦ Звездара, наводи да је дијабетес већ више од три деценије главни узрочник хроничне болести бубрега, а више од две деценије се говори о епидемији хроничне болести бубрега.

„Поремећаји код шећерне болести доводе до структурних промена бубрега, а оне даље до функционалних промена. Данас је највећи број људи који се лече дијализом или трансплантацијом у тој фази хроничне бубрежне инсуфицијенције због дијабетеса“, каже Наумовић.

Према његовим речима, медицина већ дуго времена тражи начине да успори напредак хроничне болести бубрега, која увек с временом долази до терминалне фазе када је неопходна дијализа или трансплантација.

„Ми сада имамо лек који не само да успорава напредак хроничне болести бубрега, већ успешно регулише шећер и смањује учесталост кардиоваскуларних болести“, истиче Наумовић.

СГЛТ инхибитори су, како каже, лекови који спречавају ресорпцију шећера на нивоу бубрега, због које долази до бројних патофизиолошких процеса који су штетни за читав организам.

На конгресу је приказано да ови лекови, који су развијени за лечење дијабетеса, могу да се користе и код лечења других бубрежних болести.

Правилним лечењем до спасавања живота

Кардиолог Арсен Ристић такође додаје да се дијабетес већ дуго времена сматра и кардиоваскуларном болешћу, јер он веома негативно утиче на крвне судове, артеро склероза брже напредује и често захвата бројне судове, не само срца, већ и мозга, бубрега...

Ристић наводи да се правилним лечењем чак трећина од 18 милиона људи који годишње умре од кардиоваскуларних болести може спасити.

Од срчане слабости у Србији болује 300.000 људи, а узрокује је низ различитих фактора, од дијабетеса па до дугогодишњег нерегулисаног притиска.

„Сада први пут можемо да прекинемо зачарани круг срчане, бубрежне слабости и дијабетеса. Када сва три та сегмента различитим лековима поправите или успорите постигли сте веома много. Наши пацијенти после адекватне терапије се много боље осећају и поправљају им се и бубрежна и срчана функција“, истиче Ристић.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 18. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи