Не дозволите да ваша беба гледа у екран, лекарка објашњава зашто

Докторка Данијела Вукићевић рекла је за РТС да је од трећег месеца лице родитеља, односно особа које се обраћају детету, најлепша играчка. Истиче да често чује од родитеља да њихово дете воли да гледа екран, а то је нешто што никако не треба дати детету, поготово га не треба ставити у носиљку и лежаљку да сатима гледа програме који му родитељи нуде.

Физијатар Данијела Вукићевић је, гостујући у Јутарњем програму РТС-а, рекла да је за новорођенче лице родитеља омиљена играчка.

"И од трећег месеца лице родитеља, односно особа које се обраћају детету, најлепша је играчка, то је месец велике трансформације, дете стиче стабилност на леђима, свесно је околине, дете тражи људско лице да би видело да ли је нешто добро урадило - чита наше сигнале", рекла је Вукићевићева.

Истиче да често чује од родитеља како кажу да дете воли да гледа екран, а то је нешто што никако не треба дати детету, поготово ставити га у носиљку и лежаљку да гледа сатима програме који му родитељи нуде.

Дете обожава да гледа екране, дете покушава да комуницира са екраном јер види да то раде и родитељи, али онда потпуно искључује дешавања околине, а управо је то оно што се дешава у моторном развоју.

"Спустите дете на чврсту равну подлогу већ од 4. месеца" 

"Напомињемо родитељима, спустите дете на чврсту равну подлогу већ од 4. месеца, родитељи стављају струњаче и оно почне да истражује моторичке способности, врти се, гура уназад, проналази начин да дође до играчке ако је види на поду", рекла је она.

Према њеним речима, оно што је важно за функцију шаке од 6. месеца је функција ослонца, дете се ослања на испружене подлактице и отворене шаке, а од 9. месеца рука служи за ослонац да би заштитила главу од пада када почиње да устаје и хода.

Родитељи треба да схвате да дете воли и жели да се креће.

Оставите дете да само испробава своје моторичке способности, каже докторка.

О играчкама за децу 

Говорећи о играчкама за децу за трећи месец, Вукићевићева каже да је важно да родитељи имају на уму да је шака нешто што дете користи за хватање.

Све играчке деца између 3. и 6. месеца стављају у уста, па се препоручује да играчке буду направљене од материјала који дете неће повредити и да је прилагођена величини шаке - да може лепо да је ухвати.

Сматра да не треба претеривати са бројем играчака - играчке треба да буду округле, звечке, лопте, које имају благе звуке, не са ситним деловима.

Водити рачуна да играчке буду мекане и финог звука, од различитог материјала, каже она.

Говорећи о томе шта радити са децом у условима ванредног стања и најдужег полицијског часа, Вукићевићева каже да деца највише воле да посматрају родитеље, шта они раде.

"Онај ко спрема храну за мене, тај ме воли, у кухињи се нешто мирише, мама прича", каже докторка.

Дете воли да посматра чиме се ми бавимо, каже Вукићевићева.

"Здраво дете је оно које се креће и истражује нове начине кретања", закључила је докторка Вукићевић.

субота, 19. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи