Читај ми!

Рачуница која чува срце

Да математика може да сачува срце и предвиди настанак одређених срчаних обољења потврђено је на стручном симпозијуму неинвазивне кардиологије. Српска престоница ће ова два дана бити центар неурокардиологије - гране медицине која се бави проучавањем међусобног утицаја рада срца и мозга.

Обољења срца могу се открити и уз помоћ математике! У КБЦ „Бежанијска коса“ последњих неколико година у најсавеременијој лабораторији раде се испитивања и процене кардиоваскуларних ризика и кризе свести новим технологијама.

Новим научним методама статистика би могла да се промени, а ситуације није нимало сјајна. Од последица болести срца у Србији сваког дана умру 152 собе, а међу њима је све више младих. Свакодневно се региструје 60 срчаних удара!

Једна од метода које би могле да промене све је неурокардиологија, грана медицине која се бави проучавањем међусобног утицаја рада срца и мозга.

Према речима професора Бранислава Миловановића из неурокардиолошке лабораторије КБЦ „Бежанијска коса“, пацијенти се напре тестирају коришћењем савремене технологије.

„Затим се деле у групе и на основу тога се утврђује који лек је најбољи за сваког пацијента. То је оно чему се тежи у савременој медицини - да се нађе прави лек за сваку особу појединачно“, објаснио је доктор Миловановић.

Српска престоница је 17. и 18. октобра центар неурокардиологије захваљујући симпозијуму који се већ пет година организује у Србији. На најважнијем скупу овог типа у Европи окупљају се стручњаци из 25 земаља.

„Верујемо да је веома важно говорити о аутономном нервном систему и о повезаности мозга са срцем, јер је то важно у патофизиологији срчаних обољења", истакла је Ивона Циганкјевич из Удружења за неинвазивну кардиологију.

Током два дана, стручњаци ће размењивати искуства, а од тога очекују нове идеје за научна достигнућа која ће утицати на побољшање здравствених картона многих грађана.  

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи