Читај ми!

Уз синтетичку РНК срце лечи само себе

Научници су открили револуционарни лек за срчане болести. Успели су да наведу срце мишева да после срчаног удара само покрене регенерацију оштећеног ткива помоћу вештачки створеног молекула мРНК.

Тим научника с Института „Каролинска“ и Универзитета „Харвард“, успео је да дође до револуционарног лека за срце - успели су да наведу срце мишева да после срчаног удара само покрене регенерацију оштећеног ткива и да за то користи матичне ћелије тог органа, пише британски Индепендент.

Студија је показала и да се на овај начин стварају и нове ћелије срчаног мишића, што не само што лечи већ и побољшава рад срца.

Овом врстом терапије омогућен је бржи и трајнији опоравак срчаног ткива које је оштећено срчаним ударом, или на неки други начин.

Тајна је у иновативном приступу којим се изазива производња матичних ћелија срца, чији се развој контролише тако да постану она врста ћелија које су срцу потребне у датој ситуацији.

„Истраживање показује да је могуће користити срце као 'фабрику' за производњу различитих група кардиоваскуларних ћелија, и то без убацивања нових ћелија у само срце“, рекао је Кенет Чејн, професор Института „Каролинска“ у Шведској.

Ново истраживање базирано је на претходној студији, којом је показано да се ВЕГФА (фактор за раст ендотелних ћелија одраслог срца) може користити и да одреди матичним ћелијама срца у коју ће се врсту ћелија развити, што знатно помаже пацијентима.

Да би натерали срце да само произведе ВЕГФА, научници су морали да користе нову технологију, којом се синтетички курир РНК (мРНК) убризгава директно у срце.

Овај вештачки створен молекул мРНК додатно је модификован, да га имунолошки систем организма не би препознао као претњу споља и напао.

Истраживање на мишевима показало је да је довољно само једно стимулисање ВЕГФА фактора и да се може применити тачно у оштећено подручје срца.

На овај начин се брже и ефикасније лечи оштећено ткиво, док здрави делови срца неометано могу да наставе рад.

Ефекти су дугорочни ако се терапија примени до 48 сати након срчаног удара, чиме се знатно смањује шанса да ће доћи до новог срчаног удара.

„Ово нас приближава клиничком испитивању о регенерацији срчаног ткива само једним хемијским агентом, без потребе да се у срце уносе додатне ћелије“, наглашава Чејн, али подсећа да је ово само почетак и да треба још истраживања да би нова терапија постала стандардни начин лечења срца.

Највећи проблем је развој новог уређаја којим ће бити могуће да се синтетички мРНК пошаље у срце катетерском технологијом.

Научници тренутно раде на његовом развоју, али да би до њега дошло, неопходно је почети и клиничко тестирање на људима.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи