среда, 05.12.2012, 08:14 -> 09:27
Мале тајне доброг здравља
Стара изрека „Оно си што једеш“ одавно се показала исправном. Стручњаци су објединили своја знања и искуства у пет малих, лако применљивих савета за избегавање неких лоших навика у исхрани.
Ради спречавања константног пораста гојазности у Америци, стручњаци америчког Министарства пољопривреде формирали су листу савета како скоро неприметним променама навика у исхрани можете трајно утицати на своје здравље и психофизичко стање.
Ако су житарице, нек' је пола интегрално
Готово неопажено проћи ће неке од иновација у свакодневној исхрани, а утицај може бити веома велики. Прави пример за то је да половину житарица које уносите замените интегралним.
Да ли ће то бити ужина у виду немасних и несланих кокица, тестенина која је често на трпези или трајна заменом белог хлеба и пиринча интегралним, избор је ваш. Ипак, не ослањајте се сувише на етикете у продавници.
Маркетиншки магови у служби произвођача умеју да ефикасно упакују не тако здрав производ да изгледа потпуно другачије.
Заволите поврће
Богато витаминима, шарено и укусно - разноврсност поврћа не оставља простора за избегавање.
За успешно имплементирање ове групе намирница, угодите и свом чулу вида. Шарена салата и разнобојан прилог сваком јелу привући ће пажњу ока, али и стомака.
Не заборавите воће!
Свакодневном конзумацијом природних „слаткиша" дајте пример својој деци и млађима у околини.
Воће ће вам се, кажу стручњаци, пре пријести уколико вам је стално на дохват руке. И запамтите, замене попут сокова се не рачунају као дневни унос - цели плодови богати су влакнима незаменљивим у исхрани због благотворног дејства на организам, а посебно на дигестивни тракт.
Мислите на калцијум
Млечни производи који обилују калцијумом битан су фактор дуговечности и виталности.
Уколико сте интолерантни на лактозу, постоје адекватне замене које пружају једнаку количину хранљивих састојака, а пријатног су укуса.
Овде играјте мудро, „крадите" калорије од себе бирајући немасни јогурт уместо павлаке, а пуномасне, слане сиреве замените младим несланим. Имајте на уму да су прави резервоари калцијума млеко и јогурт, али и коштуњаво воће попут ораха, бадема, лешника.
Протеини битни као и витамини
Већина људи заправо уноси превелику количину протеина, али нездравих и непрепоручљивих. Шунке, наресци и месне прерађевине имају ниску нутритивну вредност, а заузврат, нуде много калорија и високу концентрацију натријума, не баш безазлену по здравље.
Месо и рибу бирајте увек у што изворнијем облику – сендвич направите са грилованом или куваном ћуретином, на пример. Када год је могуће закидајте себи на масноћи, a уколико га већ припремате са уљем, против вишка калорија борите се бирајући увек посне комаде, избегавајући свињетину и рибу са високим садржајем масноћа.
Упутство
Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.
Број коментара 3
Пошаљи коментар