Читај ми!

„Фиће“ се окупиле у Крагујевцу

Око 70 љубитеља аутомобила који многе подсећа на нека срећнија и безбрижнија времена окупило се испред старе „Заставине“ ливнице у Крагујевцу. Међу „фићама“ старим неколико деценија били су спортски, „кабрио“ модели, али и легендарни, полицијски примерак.

На платоу код старе „Заставине" ливнице отворен је шести Фестивал „фића" на којем учествује око 70 љубитеља тог аутомобила из 12 градова у Србији.

Председник Удружења љубитеља „фића" из Крагујевца Славољуб Батавељић рекао је агенцији Бета да је изложено више десетина „фића", а међу њима је пет најстаријих и највреднијих са вратима која се отварају „контра", произведених 60-тих година.

На фестивалу су изложене и спортске варијанте као и кабриолет верзије „националне класе", а пажњу посетилаца привукао је и плаво-бели модел који је користила милиција.

Организатор Фићијаде је Удружење љубитеља „фића" у Крагујевцу које на тај начин обележава 1. октобар 1955. године и почетак производње „заставе 750" у крагујевачкој фабрици као и завршетак производње истог месеца 1985. године.

Учесник Фићијаде Милан Димитријевић из Зајечара је власник „фиће" произведеног 1965. године, који је „рестауриран" пре неколико година.

„Сам га одржавам, убацио сам јачи мотор. Возим га стално и осећај је изванредан, па не бих га мењао ни за једно друго возило", рекао је Димитријевић који планира да тим возилом отпутује и на море.

Дејан Вулетић из Крушевца је у Крагујевац довезао љубимца старог 42 године, али у свом возном парку има још 10 таквих возила, док је Владимир Ристић из Београда власник „фиће" у спортској металик верзији, рекао да тај ауто има због носталгије за старом Југославијом.

„Одржавање 'фиће' је данас веома скупо, лимарију и фарбање сам радим, али су делови прескупи. Само пумпа за воду кошта 100 евра, а жмигавац је 25 евра", рекао је Владимир и додао да је у опремање свог љубимца потрошио око 3.000 евра.

Фићијада у Крагујевцу биће завршена вожњом „фића" кроз центар Крагујевца и Спомен парк Шумарице.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи